torsdag 21 november 2024

inloggad som

766 personer avvisade på Öresundsbron

Även om många danskar åker fram och tillbaka över Öresundsbron så har inreseförbudet från Sverige till Danmark hållit dansk gränspolis upptagen. Enligt statistik som Rapidus beställt avvisades 766 personer på Öresundsbron mellan den 14 mars och den 2 juni. Det vill säga att de antingen förgäves köpt tågbiljett eller betalat i vägtullen på den danska sidan.

När Rapidus danska korrespondent på söndagen vände hem från Skåne i bil till Danmark behövdes det sex tjänstemän för att kolla passet – utan att det blev någon kö. Om siffran 766 avvisade är hög, låg eller som förväntad vill inte gränspolisen uttala sig om, inte heller om hur stor bemanning som krävs framöver.

– Från början sattes bemanningen generellt efter behov, säger John Engedal Nissen, kommunikationskonsult på Politigården i Köpenhamn, till Rapidus.

Bortsett från Öresundsbron har 97 personer avvisats från tågstationen Københavns Lufthavn och 907 från flygplatsen Kastrup. Danmark öppnar den 15 juni för besökare från Norge, Island och Tyskland, men inte från Sverige och Skåne.

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson att uttryckt förhoppningar om en regional lösning på de stängda danska gränserna i ett brev till Danmarks statsminister Mette Frederiksen den 1 juni. Det vill gärna Region Skåne bidra till.

”När gränsen mellan Sverige och Danmark hålls stängd så försämras Öresundsregionens konkurrenskraft kraftigt och vi får ingen nytta av den potential vi har som en dynamisk region med några av Europas ledande lärosäten, forskning och innovation”, skrev Carl Johan Sonesson till statsministern.

I morgon skriver Rapidus en analys om den stängda gränsen.

Keld Broksø

Även om många danskar åker fram och tillbaka över Öresundsbron så har inreseförbudet från Sverige till Danmark hållit dansk gränspolis […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.