tisdag 5 mars 2024

inloggad som

766 personer avvisade på Öresundsbron

Även om många danskar åker fram och tillbaka över Öresundsbron så har inreseförbudet från Sverige till Danmark hållit dansk gränspolis upptagen. Enligt statistik som Rapidus beställt avvisades 766 personer på Öresundsbron mellan den 14 mars och den 2 juni. Det vill säga att de antingen förgäves köpt tågbiljett eller betalat i vägtullen på den danska sidan.

När Rapidus danska korrespondent på söndagen vände hem från Skåne i bil till Danmark behövdes det sex tjänstemän för att kolla passet – utan att det blev någon kö. Om siffran 766 avvisade är hög, låg eller som förväntad vill inte gränspolisen uttala sig om, inte heller om hur stor bemanning som krävs framöver.

– Från början sattes bemanningen generellt efter behov, säger John Engedal Nissen, kommunikationskonsult på Politigården i Köpenhamn, till Rapidus.

Bortsett från Öresundsbron har 97 personer avvisats från tågstationen Københavns Lufthavn och 907 från flygplatsen Kastrup. Danmark öppnar den 15 juni för besökare från Norge, Island och Tyskland, men inte från Sverige och Skåne.

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson att uttryckt förhoppningar om en regional lösning på de stängda danska gränserna i ett brev till Danmarks statsminister Mette Frederiksen den 1 juni. Det vill gärna Region Skåne bidra till.

”När gränsen mellan Sverige och Danmark hålls stängd så försämras Öresundsregionens konkurrenskraft kraftigt och vi får ingen nytta av den potential vi har som en dynamisk region med några av Europas ledande lärosäten, forskning och innovation”, skrev Carl Johan Sonesson till statsministern.

I morgon skriver Rapidus en analys om den stängda gränsen.

Keld Broksø

Även om många danskar åker fram och tillbaka över Öresundsbron så har inreseförbudet från Sverige till Danmark hållit dansk gränspolis […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad