Två näringslivsprofiler och en akutläkare har startat Auricula i Lund. De ska ta fram en teknikplattform som med hjälp av bioelektriska signaler används för ställa olika diagnoser. Det första de spetsar in sig på är att upptäcka förmaksflimmer, som kan orsaka stroke, med hjälp av EKG-mätning.
– Vi vill göra en produkt som är så liten och bekväm att patienten kan ha den på sig natt som dag tills arytmin upptäcks. Den ska bestå bland annat av en app och ett armband med givare. I dag är motsvarande utrustning en stor skrymmande låda som patienten får med sig hem för diagnos, säger Johan Ericsson, vd för bolaget och medgrundare, med tidigare erfarenhet av produktutveckling och bolagsledning på bland annat Axis och Dignitana.
Proppar som sedan orsakar stroke bildas ofta vid hjärtats förmak – i det så kallade förmaksörat – vid förmaksflimmer. Det är ett allvarligt tillstånd med stor risk för stroke och den vanligaste arytmin i hjärtat. 40 procent av de som drabbas har inga symptom utan diagnosticeras ofta av en slump och andelen ökar med en allt äldre befolkning. Runt 30.000 personer får stroke i Sverige varje år, vilket belastar vården och är kostsamt.
– Vi planerar tester i slutet av året. Vi har goda kontakter på Lunds universitetssjukhus och ska starta där. Det kan bli en global produkt, men vi börjar gräva där vi står. När produkten är klar vill vi få ut den via vården, när läkare misstänker arytmi kan de använda vår mätare, säger Johan Ericsson.
Bolaget har tagit fram en prototyp som har bekräftat funktionen. De planerar att göra liknande produkter för diagnostik av högt blodtryck och KOL.
Övriga grundare till Auricula är akutläkaren Pontus Olsson, som ligger bakom produktidén, och Paul Rehn, tidigare vd och nuvarande affärsutvecklingschef på mjukvarubolaget StruSoft i Malmö, som han också är storägare i.
Elisabet Ottosson