Arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv tar inspiration från Sverige i ett kommande förslag att lösa upp monopolet Kammeradvokaten. Den privata advokatfirman Poul Schmith tjänade 2019 över 500 miljoner danska kronor på att i stort sett ha ensamrätt på statliga advokatuppdrag.
Det är allt från ekonomiska skandaler och svindel till misslyckade IT-projekt, alltså fall då danska staten behöver företrädas av en advokat. Förra året ökade utgifterna för dessa uppdrag med 43 miljoner kronor. Dansk Ehrverv vill konkurrensutsätta verksamheten och är kritisk mot att denna ökning sker i en enda advokatfirma.
– Vi föreslår att staten säger upp avtalet med Kammeradvokaten. Uppsägningstiden är ett år, som kan användas för att skapa ramavtal, så att flera advokater kan buda på uppdragen. Det är exakt den modell som Sverige använder. När det finns ett uppdrag så skickas det ut till ett antal advokatbyråer så man kan jämföra priset, säger Daniel Møller Jensen på Dansk Erhverv.
Danmark är det enda landet där en privat firma sitter på i stort sett alla statens advokatuppdrag. Daniel Møller Jensen för nu diskussioner med flera politiska företrädare.
– Ett skriftligt förslag kommer snart från oss, när den värsta coronakrisen är över under hösten. Det finns en majoritet mellan de borgerliga och Socialistisk Folkeparti, så regeringen kommer pressas från båda sidor, säger han.
Venstres Preben Bang Henriksen ställer sig också frågande till finansministern, socialdemokraten Nicolai Wammen. Hans preliminära svar verkar nämligen inte indikera att regeringen ska göra något i frågan.
– Finansministerns svar tyder verkligen inte på att monopolet kommer att minska. Faktiskt raka motsatsen, säger Preben Bang Henriksen.
Nicolai Wammen skrev i mars att man ska kontrollera Kammeradvokatens timlön. Nyttjandet nämndes inte. ”Regeringen vill spendera mindre pengar på externa konsulter, inklusive juridiska tjänster. Därför försöker man se till att nyttjandet hålls på en rimlig nivå, oavsett om köpet körs av Kammeradvokaten eller en annan leverantör av juridiska tjänster”, skrev han.
Keld Broksø