torsdag 28 mars 2024

inloggad som

…och satsar på guldgruva i Liberia

|  
|  

Sedan starten har Bambwa Group nu investerat i sju nordisk-afrikanska bolag, däribland Global River Center. Den senaste satsningen är att köpa rättigheter till gruvbrytning i Liberia.

– Med en partner i Liberia som hållit på med gruvdrift i fyra generationer så har vi köpt licensen till att bryta bland annat guld på gränsen mellan Liberia och Elfenbenskusten. Vi tar inga genvägar med bruna kuvert så det tog tre år, säger Michael Mathiesen.

Området är rikt på inte bara guld utan också andra metaller, som coltan som används i teknikindustrin. Liksom Global River Center har gruvan även en social funktion.

– Fokus ska ligga på hållbar gruvdrift. Vi ska utveckla den lokala arbetsmiljön och erbjuda utbildning, en fantastisk resa att få vara med om. Det är helt galet att europeiska företag inte satsat mer på Afrika, kontinenten ligger granne med oss i samma tidszon, säger Michael Mathiesen.

Bambwa Group har högkvarter i Lund med investeraren Håkan Hollerup som ordförande. Inför 2019 var målet att ta in tio miljoner dollar för att investera i afrikanska bolag eller nordiska bolag med verksamhet i Afrika. Men så blev inte riktigt fallet.

– Efter att ha fått in fyra miljoner dollar så stängde vi och konstaterade att det tog längre tid än väntat, surprise surprise! Men vi ska tillbaka till marknaden, hur snabbt beror på tiden det tar att komma igång med gruvbolaget. Det kommer få mycket positiv effekt på kassaflödet, säger Michael Mathiesen.

Niclas Lindstrand

Sedan starten har Bambwa Group nu investerat i sju nordisk-afrikanska bolag, däribland Global River Center. Den senaste satsningen är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]