fredag 26 april 2024

inloggad som

Bambwa Group bygger centrum i Afrika…

Skånsk-danska Bambwa Groups nya dotterbolag Global River Center planerar att bygga 200 centrum i mindre afrikanska orter. I dag undertecknas det första avtalet i Köpenhamn, där Global River Center får 26.000 kvadratmeter mark i Bompata i Ghana där det första centrat ska byggas.

– Konceptet bygger på ett centrum som kombinerar affärslokaler, utbildning, sjukvård, offentlig service och inte minst underhållning. Den afrikanska glesbygden är som den svenska, där två vägar korsas bygger människor hem. Men i Afrika kan det bo 40.000 människor där i stället för fem i Norrland, säger Michael Mathiesen, vd för Bambwa Group.

Tanken är att minska urbaniseringen i Afrika, där många unga människor flyttar till storstäderna. Får de inte jobb så riskerar de att fastna i kriminalitet för att överleva. De nya multifunktionella samlingspunkterna ska få fler att stanna i sina hemstäder.

– Vi ska vara ett ansvarstagande bolag som tjänar pengar på driften, om det tar tre eller fem år spelar mindre roll. Därför tackar vi nej till spelverksamhet och annat som inte kan öka livskvaliteten lokalt. För europeiska företag kan det bli en genväg till den afrikanska marknaden, det är mycket lättare än att gå till den svenska ambassaden, säger Michael Mathiesen.

De upp till 200 Global River Center som planeras ska finansieras till 75 procent av lokala organisationer och till 25 procent av det nordiska bolaget, som får in pengar på hyresintäkter. Bara i Ghana, med 30 miljoner invånare, är planen att bygga mellan 20 och 25 centrum.

– Att prata om 200 centrum redan nu gör att vi kan göra mycket på en gång. Allt från designen till inköp av material blir billigare än om vi gör ett i sänder, säger Michael Mathiesen.

Niclas Lindstrand

Skånsk-danska Bambwa Groups nya dotterbolag Global River Center planerar att bygga 200 centrum i mindre afrikanska orter. I dag undertecknas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.