söndag 28 april 2024

inloggad som

Första fonden för investeringar i dataspel…

Efter tio års planering har Nordic Game Ventures gjort sina första investeringar i sin första riskkapitalfond för dataspelsföretag. Fonden NGV I ska omfatta en miljon euro, knappt elva miljoner kronor, och hittills har hälften av kapitalet samlats in.

– Nu handlar det om att komma igång med ett flöde av affärer. Vi har pratat med en del investerare av det mer publika slaget, men måste bygga ett track record först. Först får vi visa att vi hittar bra affärer för att bli inbjudna till de riktigt roliga sakerna, säger Erik Robertson, partner och medgrundare i Nordic Game Ventures.

Erik Robertson är mer känd som mannen bakom den årliga spelmässan Nordic Game i Malmö. När han nu blir riskkapitalist är det tillsammans med den finske spelveteranen Timo Ylikangas och investeraren Stefan Lindeberg, som bland annat är ordförande i Mionix.

– Spelbranschen är svår att begripa även om man är mitt i den. Utvecklarna har inte så svårt med såddkapital, de hittar ängelinvesterare, får lån av Almi i Sverige och i Finland finns det fantastiska stödprogram just för spelbranschen. Men sedan är det ett stort gap till de stora riskkapitalbolagen som satsar flera miljoner euro, säger Erik Robertson.

De första investeringarna är gjorda, men inget av företagen är någon ren spelutvecklare. Localize Direct är ett Helsingborgsföretag som hjälper utvecklarna att anpassa sina spel till olika marknader. Scientific EdTech i Lund använder spelmetodik för att lära barn matematik. StageZero i Helsingfors har ett system för artificiell intelligens som märker data och skapa nya intäkter för spelutvecklare. Och Wanderword i Boden har ett system för att utveckla interaktiva ljudböcker för mobiltelefoner och smarta högtalare.

– Det ser lite lustigt ut, fonden är egentligen inte inriktad på teknologin utan på utvecklare i grunden. Men vi vill ha ett ömsesidigt utbyte mellan portföljföretagen och då har det blivit så att vi börjat med infrastrukturen och fyller på med utvecklare, säger Erik Robertson.

Investeringar i fonden stänger den sista december och löptiden är på tio år.

Niclas Lindstrand

Efter tio års planering har Nordic Game Ventures gjort sina första investeringar i sin första riskkapitalfond för dataspelsföretag. Fonden NGV […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.