torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nio coronaprojekt i Medicon Valley

I kapplöpningen om att ta fram medicin och vaccin mot corona har Själland och Skåne minst nio projekt igång. Fyra i Skåne och fem på Själland, visar Rapidus kartläggning. Endast ett av projekten finns i WHO:s lista över världens 35 vaccinprojekt.

– Vi har innovationskraften, kompetensen och de internationella kontakterna till att vara med i kapplöpningen. Nu ska resurserna samlas ytterligare, säger Petter Hartman, vd för Medicon Valley Alliance, i en kommentar till Rapidus kartläggning.

För närvarande är minst nio projekt igång i regionen:

Bioteknikbolaget Amniotics i Lund har utvecklat en lungspecifik stamcell mot covid-19. Bolaget har kontakter med Läkemedelsverket för att dra igång kliniska tester och hoppas kunna skicka in en ansökan inom kort.

– Vi hoppas reducera tiden som man är i respirator och snabba på tillfrisknandet, säger Kåre Enkilde, vd på Amniotics, till Rapidus.

Glycorex Transplantation i Lund har levererat plasma till europeiska sjukhus. Ett sätt att förbättra situationen för coronapatienter tros kunna vara att använda blodplasma från tillfrisknade personer. Den innehåller antikroppar mot viruset och kan potentiellt hjälpa den insjuknades immunförsvar mot sjukdomen.

Red Glead Discovery i Medicon Village i Lund är med i ett försök att utveckla ett vaccin, på uppdrag av norska Immunor. I Lund framställs peptider, molekyler med aminosyror som ska bidra till immunitet, och i september väntas en kandidat. Även Köpenhamnska Immunitrack har tillsammans med tyska Intavis Peptide Services startat ett forskningsprojekt som ska leda till ett peptid-baserat vaccin.

Malmöverksamheten Framtix Holdings är klar att lansera sin nanoprodukt mot bakterier, svamp och potentiellt även coronavirus. Verksamheten kommer att samla in 20 miljoner svenska kronor, skrev Rapidus i mars.

Österrikiska Apeiron Biologics har ett medicinprojekt på Själland där idén är att blockera infektioner för att i synnerhet undvika lungskador. Österrikes regering stöttar kliniska tester av 200 patienter i Österrike och Tyskland. På Själland deltar Rigshospitalet i Köpenhamn, Herlev och Gentofte Hospital, Hvidovre sjukhus och Nordsjällands sjukhus i Hillerød.

Herlev och Gentofte Hospital samlar dessutom en biobank av biomarkörer för covid-19. Projektet fick knappt 1,4 miljoner danska kronor av Novo Nordisk Fonden. Biobanken ska identifiera biomarkörer och vara en riskmodell för allvarlig sjukdom och för patienter utan behov av intensivvård.

Med Rigshospitalet i Köpenhamn i täten drar 16 danska sjukhus efter påsk igång med ett försök att dämpa de svåra lunginfektioner som covid-19 kan föra med sig. Man ska testa att ge patienter hydrokortison direkt i blodet.

I Mærsk Tornet på Köpenhamns Universitet kämpar 15 forskare med att ta fram ett vaccin. Forskarna klonar gener från coronas DNA på en konstgjord cell som liknar covid-19:s spikprotein. Cellen ska sättas på en virusliknande partikel som injiceras för att få immunförsvaret att skapa antikroppar. EU har stöttat projektet med 20 miljoner danska kronor. Det är dock inte tillräckligt och nya fondansökningar är på väg.

– Det är positivt att regionens fonder är redo med snabba bidrag. Bland annat har Novo Nordisk Fonden stöttat coronaprojekt med 67,1 miljoner danska kronor. Endast ett av dem var dock medicinprojekt. Resten är för det mesta IT-stöd och rådgivning för corona, säger Petter Hartman.

Keld Broksø
Mette Carlbom

I kapplöpningen om att ta fram medicin och vaccin mot corona har Själland och Skåne minst nio projekt igång. Fyra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.