fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nio coronaprojekt i Medicon Valley

I kapplöpningen om att ta fram medicin och vaccin mot corona har Själland och Skåne minst nio projekt igång. Fyra i Skåne och fem på Själland, visar Rapidus kartläggning. Endast ett av projekten finns i WHO:s lista över världens 35 vaccinprojekt.

– Vi har innovationskraften, kompetensen och de internationella kontakterna till att vara med i kapplöpningen. Nu ska resurserna samlas ytterligare, säger Petter Hartman, vd för Medicon Valley Alliance, i en kommentar till Rapidus kartläggning.

För närvarande är minst nio projekt igång i regionen:

Bioteknikbolaget Amniotics i Lund har utvecklat en lungspecifik stamcell mot covid-19. Bolaget har kontakter med Läkemedelsverket för att dra igång kliniska tester och hoppas kunna skicka in en ansökan inom kort.

– Vi hoppas reducera tiden som man är i respirator och snabba på tillfrisknandet, säger Kåre Enkilde, vd på Amniotics, till Rapidus.

Glycorex Transplantation i Lund har levererat plasma till europeiska sjukhus. Ett sätt att förbättra situationen för coronapatienter tros kunna vara att använda blodplasma från tillfrisknade personer. Den innehåller antikroppar mot viruset och kan potentiellt hjälpa den insjuknades immunförsvar mot sjukdomen.

Red Glead Discovery i Medicon Village i Lund är med i ett försök att utveckla ett vaccin, på uppdrag av norska Immunor. I Lund framställs peptider, molekyler med aminosyror som ska bidra till immunitet, och i september väntas en kandidat. Även Köpenhamnska Immunitrack har tillsammans med tyska Intavis Peptide Services startat ett forskningsprojekt som ska leda till ett peptid-baserat vaccin.

Malmöverksamheten Framtix Holdings är klar att lansera sin nanoprodukt mot bakterier, svamp och potentiellt även coronavirus. Verksamheten kommer att samla in 20 miljoner svenska kronor, skrev Rapidus i mars.

Österrikiska Apeiron Biologics har ett medicinprojekt på Själland där idén är att blockera infektioner för att i synnerhet undvika lungskador. Österrikes regering stöttar kliniska tester av 200 patienter i Österrike och Tyskland. På Själland deltar Rigshospitalet i Köpenhamn, Herlev och Gentofte Hospital, Hvidovre sjukhus och Nordsjällands sjukhus i Hillerød.

Herlev och Gentofte Hospital samlar dessutom en biobank av biomarkörer för covid-19. Projektet fick knappt 1,4 miljoner danska kronor av Novo Nordisk Fonden. Biobanken ska identifiera biomarkörer och vara en riskmodell för allvarlig sjukdom och för patienter utan behov av intensivvård.

Med Rigshospitalet i Köpenhamn i täten drar 16 danska sjukhus efter påsk igång med ett försök att dämpa de svåra lunginfektioner som covid-19 kan föra med sig. Man ska testa att ge patienter hydrokortison direkt i blodet.

I Mærsk Tornet på Köpenhamns Universitet kämpar 15 forskare med att ta fram ett vaccin. Forskarna klonar gener från coronas DNA på en konstgjord cell som liknar covid-19:s spikprotein. Cellen ska sättas på en virusliknande partikel som injiceras för att få immunförsvaret att skapa antikroppar. EU har stöttat projektet med 20 miljoner danska kronor. Det är dock inte tillräckligt och nya fondansökningar är på väg.

– Det är positivt att regionens fonder är redo med snabba bidrag. Bland annat har Novo Nordisk Fonden stöttat coronaprojekt med 67,1 miljoner danska kronor. Endast ett av dem var dock medicinprojekt. Resten är för det mesta IT-stöd och rådgivning för corona, säger Petter Hartman.

Keld Broksø
Mette Carlbom

I kapplöpningen om att ta fram medicin och vaccin mot corona har Själland och Skåne minst nio projekt igång. Fyra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.