fredag 19 april 2024

inloggad som

BrainLit startar finskt dotterbolag

|  
|  

Lundabolaget BrainLit, som har en patenterad belysningsteknik som imiterar dagsljusets variation under dygnet, öppnar dotterbolag i Finland. BrainLit Oy i Helsingfors ska förutom att bearbeta den finska marknaden även ansvara för en global satsning på idrottssegmentet.

– Finland är oerhört spännande för oss genom att de har samma utmaning som vi vad gäller solljusets variation, de samlas nationellt kring hälsa och välbefinnande, och de ligger långt framme med ny teknologi. Det skulle inte förvåna mig om Finland blir en av våra största marknader inom kort, säger bolagets vd Niclas Olsson till Rapidus.

Den första finska kunden är Innovation House, ett bolag som hyr ut lokaler för kontor och coworking i Finland, Singapore och Los Angeles.

BrainLits system för biocentriskt ljus efterliknar naturligt dagsljus som ska ge fördelar för hälsa och välbefinnande, bland annat bättre sömn. Ljuset kan anpassas efter individens biodynamiska klocka, alltså när på dygnet som hen presterar bäst.

– Vi får en flygande start i Finland när det gäller vår idrottssatsning, ordförande i vårt dotterbolag är den tidigare generalsekreteraren i Finlands olympiska kommitté. Man har sett att det kan skilja 26 procent mellan topp- och bottenprestationer för idrottmän. Trots coronatider har vi nu en ökad mängd förfrågningar, men en lägre andel går till avslut, säger Niclas Olsson.

Han uppger att de har flera internationella diskussioner på gång, bland annat med två Formel 1-team. BrainLit har ett dotterbolag i New York, installationer i bland annat Hongkong och nu pågående projekt på ett äldreboende i Thailand. Störst ägande i bolaget har familjeföretaget Wingren Hightec – som drivs av grundaren Tord Wingrens familj – och tidigare vd:n Peter K Andersson.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget BrainLit, som har en patenterad belysningsteknik som imiterar dagsljusets variation under dygnet, öppnar dotterbolag i Finland. BrainLit Oy i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.