söndag 24 november 2024

inloggad som

Special: Krisen stoppar inte Rapidus

|  

Nu har Rapidus i tre veckor rapporterat hur skånska och danska företag klarar sig under coronakrisen. Så vad gör vi själva? Tackar som frågar, vi kör på!

Av Niclas Lindstrand, Rapidus parollmakare

Kontoret på Stora Nygatan i Malmö är i praktiken stängt, skulle våra få medarbetare smitta varandra så ligger vi pyrt till. Men det är ändå inte där vi jobbar, Rapidus arbetsplats är där det skånska näringslivet finns. Så den enda skillnaden är att vi nästan aldrig svarar i kontorstelefonen, kollar fysisk post sådär en gång i veckan och slänger soppåsarna alldeles för sällan (till Jans förskräckelse).

För nyhetstips, hör av er till mig på 070-773 44 56 eller niclas.lindstrand@rapidus.se alternativt till nyhetschef Emiliano Strauss på emiliano.strauss@rapidus.se så hugger vi precis lika snabbt som alltid!

Vi försöker hålla en balans mellan krisens effekter på ”våra” företag och vår vanliga nyhetsbevakning. Oavsett vad omvärlden verkar tro så stänger inte det skånska näringslivets vardag, vartenda företag kämpar på även om det är i motvind. Det känns dessutom som att Rapidus bevakningsområden är mer motståndskraftiga än många andra. Mer än så, redan nu går det att hitta flera snabbtänkta företag som verkar gå stärkta ur krisen.

Rapidus har att göra, var inte oroliga. Så länge det finns ett innovativt skånskt och danskt näringsliv så finns vi där för att berätta om det. Mitt i krisen har Rapidus därför kunnat vara först med att berätta om ProNano-satsningen i Lund och hur den gett Googleägda GLO så mycket hemlängtan att det verkar bli Lund igen för det omtalade bolaget. Och att Bioextrax går till börsen. Och att Polaris lanserar sin femte fond med sex miljarder kronor att investera för. Och att Polypeptides tillståndsbråk nu går till Mark- och miljödomstolen. Och mycket mer, varje dag, hela tiden.

Strukturen i nyhetsbreven mellan exklusiva nyheter, analyser och mina besynnerliga betraktelser (eller vad detta nu är för något) blir kanske lite annorlunda är vad ni är vana vid. Omvärlden rättar sig ovanligt lite efter vår planering, så vi kör på det som känns rätt just för tillfället och håller tummarna för att vi inte själva insjuknar. (Ungefär som Folkhälsomyndigheten, alltså.)

Några frukostmöten eller andra event kan vi förstås inte hålla så länge smittspridningen pågår. Men vi försöker hitta andra sätt att nå ut till våra medlemmar, nöden är som bekant uppfinningarnas elaka styvmor.

Slutligen lovar vi att Rapidus inte ska försöka tigga pengar av annonsörer, som vissa miljardkoncerner gör. Vi har ju inga annonsörer. Vi tänker inte heller delta i något upprop till staten om att dubbla våra bidrag samtidigt som vi desperat påstår att vi kritiskt granskar samma stat som vi står med mössan i handen för. (Två gånger noll är ändå noll, Rapidus får inte en spänn av staten.)

Vi tänker inte tjata om att vi behövs. Vi tänker visa det.

Nu har Rapidus i tre veckor rapporterat hur skånska och danska företag klarar sig under coronakrisen. Så vad gör vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.