onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Sorry entreprenör, du borde spelat fotboll i stället!

Kort sagt: Rapidus har ingen politisk åskådning. Det fick jag förklarat för mig direkt när jag började här, en rimlig upplysning till en gammal blåtonad ledarskribent. Men som Mikael Persbrandt skrek i valfri Beckfilm: ”Nu gäller inga regler sörru”. Regeringens krispaket för att rädda ekonomin från coronapaniken är rena förolämpningen mot näringslivet.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus politiska agitator

500 miljarder till stora företag, 125 miljarder till små företag. En massa nollor i beslut fattade av ungefär lika många och minst lika stora nollor. Alltihop är nämligen lån. Visst, du som företagare kan få skjuta upp att betala in skatt – till en ränta som gör att du lika gärna kan ta sms-lån. Vilka som får lån bestäms av bankerna, som tar både ränteförtjänsterna och riskerna. Om de ens får vara med i lånekarusellen, till skillnad från Sparbanken Skåne, vilket Rapidus berättade i förmiddags. Storbankerna verkar inte ens intresserade så allt är ett enormt slag i luften.

Idrotten och kulturen får däremot tillsammans en miljard kronor i raka, rena bidrag. En miljard låter lite jämfört med 625, men det är att jämföra äpplen med kokosnötter eftersom de 625 ska betalas tillbaka, med ränta, medan den enda inte kräver någon motprestation. En miljard myror är fler än noll elefanter, som Brasse Brännström hade påpekat.

Budskapet till Sveriges entreprenörer är enkelt: Ni skulle ha lärt er spela fotboll i stället. Eller blockflöjt.

Det är en fullständig skandal som får passera mitt i mediebruset kring coronaviruset där den som har mest panik får mest uppmärksamhet. All heder åt Johan Andersson på Mellby Gård som  räknat på hur lite 625 miljarder kan vara och som har kurage att säga det offentligt i Dagens Industri.

Varenda kommunpolitiker, oavsett politisk färg, vet hur mycket det lokala företagandet betyder för kommunens intäkter och utveckling. Att rikspolitiken är så totalt oförstående handlar egentligen inte om partifärg, vilket understryks av att förre näringsministern Björn Rosengren (S) begår rena lustmordet på sina efterträdares politik i samma rosa tidning.

Vad det handlar om är avstånd. För en rikspolitiker är ett företag Apple, Volvo eller Tele2 – äsch, företagen har ändå så mycket pengar! Däremot är de vana vid att kultur och föreningsliv lever på skattepengar så då går tankarna först till dem.

För en lokalpolitiker är ett företag pizzerian mitt emot kommunhuset som plötsligt har stängt – och aldrig öppnar igen. Den behöver inte lån, den behöver kunder och i brist på kunder behöver den hjälp med att betala sina räkningar.

Att få hjälp med löner till permitterade anställda är förstås välkommet, men alla som någon gång drivit företag vet att med noll i intäkt så räcker inte det långt. Kommunerna kommer därmed med små kreativa lösningar, som extra parkeringstillstånd eller tidigare öppning av uteserveringar, men för att klara krisen behöver näringslivet statens ekonomiska muskler. Gärna i form av riskkapital, det är rimligt att staten får något tillbaka, men inte som lån med en ränta som hade imponerat det mytologiska Baltic Inkasso.

Tydligen får vi i det skånska näringslivet hjälpa varandra om vi ska överleva. Så då gör vi det. Om du är frisk och inte i någon riskgrupp, gör som Additudes vd Sam Aston med flera uppmanar på LinkedIn: gå ut och ät lunch på favoritstället som vanligt. Eller köp ett medlemskort på lokala gymmet – du kommer ändå inte att använda det och corona är en perfekt undanflykt. Eller köp nån av de fantastiska Beatlesboxarna på Folk å Rock. (Gillar du inte Beatles så är du ett hopplöst fall och lyssnar förmodligen bara på Spotify i mobilen i alla fall.)

Hjälp dina små favoritföretag i stället för att köpa ytterligare 500 rullar toalettpapper till din papier mache-modell av Turning Torso i naturlig storlek eller vad i hela fridens namn nu alla toapapperssamlare har tänkt sig.

Men vad du än gör, sitt inte och vänta på att de styrande på riksnivå ska rädda oss. De har redan visat att vi är mindre viktiga för dem än vad idrott och kultur är.

Kort sagt: Rapidus har ingen politisk åskådning. Det fick jag förklarat för mig direkt när jag började här, en rimlig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.

  • Glad sommar!

    Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]

  • Rapidus ömsar skinn

    Kära Rapidusprenumerant! I dag byter Rapidus skepnad och i fortsättningen kommer sajten att se ut som denna. Du som prenumererar […]