söndag 11 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sorry entreprenör, du borde spelat fotboll i stället!

Kort sagt: Rapidus har ingen politisk åskådning. Det fick jag förklarat för mig direkt när jag började här, en rimlig upplysning till en gammal blåtonad ledarskribent. Men som Mikael Persbrandt skrek i valfri Beckfilm: ”Nu gäller inga regler sörru”. Regeringens krispaket för att rädda ekonomin från coronapaniken är rena förolämpningen mot näringslivet.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus politiska agitator

500 miljarder till stora företag, 125 miljarder till små företag. En massa nollor i beslut fattade av ungefär lika många och minst lika stora nollor. Alltihop är nämligen lån. Visst, du som företagare kan få skjuta upp att betala in skatt – till en ränta som gör att du lika gärna kan ta sms-lån. Vilka som får lån bestäms av bankerna, som tar både ränteförtjänsterna och riskerna. Om de ens får vara med i lånekarusellen, till skillnad från Sparbanken Skåne, vilket Rapidus berättade i förmiddags. Storbankerna verkar inte ens intresserade så allt är ett enormt slag i luften.

Idrotten och kulturen får däremot tillsammans en miljard kronor i raka, rena bidrag. En miljard låter lite jämfört med 625, men det är att jämföra äpplen med kokosnötter eftersom de 625 ska betalas tillbaka, med ränta, medan den enda inte kräver någon motprestation. En miljard myror är fler än noll elefanter, som Brasse Brännström hade påpekat.

Budskapet till Sveriges entreprenörer är enkelt: Ni skulle ha lärt er spela fotboll i stället. Eller blockflöjt.

Det är en fullständig skandal som får passera mitt i mediebruset kring coronaviruset där den som har mest panik får mest uppmärksamhet. All heder åt Johan Andersson på Mellby Gård som  räknat på hur lite 625 miljarder kan vara och som har kurage att säga det offentligt i Dagens Industri.

Varenda kommunpolitiker, oavsett politisk färg, vet hur mycket det lokala företagandet betyder för kommunens intäkter och utveckling. Att rikspolitiken är så totalt oförstående handlar egentligen inte om partifärg, vilket understryks av att förre näringsministern Björn Rosengren (S) begår rena lustmordet på sina efterträdares politik i samma rosa tidning.

Vad det handlar om är avstånd. För en rikspolitiker är ett företag Apple, Volvo eller Tele2 – äsch, företagen har ändå så mycket pengar! Däremot är de vana vid att kultur och föreningsliv lever på skattepengar så då går tankarna först till dem.

För en lokalpolitiker är ett företag pizzerian mitt emot kommunhuset som plötsligt har stängt – och aldrig öppnar igen. Den behöver inte lån, den behöver kunder och i brist på kunder behöver den hjälp med att betala sina räkningar.

Att få hjälp med löner till permitterade anställda är förstås välkommet, men alla som någon gång drivit företag vet att med noll i intäkt så räcker inte det långt. Kommunerna kommer därmed med små kreativa lösningar, som extra parkeringstillstånd eller tidigare öppning av uteserveringar, men för att klara krisen behöver näringslivet statens ekonomiska muskler. Gärna i form av riskkapital, det är rimligt att staten får något tillbaka, men inte som lån med en ränta som hade imponerat det mytologiska Baltic Inkasso.

Tydligen får vi i det skånska näringslivet hjälpa varandra om vi ska överleva. Så då gör vi det. Om du är frisk och inte i någon riskgrupp, gör som Additudes vd Sam Aston med flera uppmanar på LinkedIn: gå ut och ät lunch på favoritstället som vanligt. Eller köp ett medlemskort på lokala gymmet – du kommer ändå inte att använda det och corona är en perfekt undanflykt. Eller köp nån av de fantastiska Beatlesboxarna på Folk å Rock. (Gillar du inte Beatles så är du ett hopplöst fall och lyssnar förmodligen bara på Spotify i mobilen i alla fall.)

Hjälp dina små favoritföretag i stället för att köpa ytterligare 500 rullar toalettpapper till din papier mache-modell av Turning Torso i naturlig storlek eller vad i hela fridens namn nu alla toapapperssamlare har tänkt sig.

Men vad du än gör, sitt inte och vänta på att de styrande på riksnivå ska rädda oss. De har redan visat att vi är mindre viktiga för dem än vad idrott och kultur är.

Kort sagt: Rapidus har ingen politisk åskådning. Det fick jag förklarat för mig direkt när jag började här, en rimlig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.