onsdag 6 december 2023

inloggad som

Inga riksbanksmiljarder för Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne får inte del av de 500 miljarder kronor som regeringen utlovat via Riksbanken för att vidare låna ut till svenska företag. Det säger bankens vd Bo Bengtsson till Rapidus.

– Sparbanken Skåne kan inte låna upp pengar på det sättet av ett par olika skäl. Dels måste banken ställa säkerheter till Riksgälden med bland annat bostadsobligationer, som vi inte innehar. Dels måste man vara direktansluten till Riksbankens clearingsystem, vilket vi inte är, utan vi går via Swedbank. Så gör nästan alla de 60 sparbankerna i landet, säger Bo Bengtsson.

Han säger också att myndigheternas kommunikation kring de enorma lånesummorna inte har fungerat bra nog, många företagare har missuppfattat.

– Kunderna har uppfattat det som statliga riskpengar att låna ut, men det är banken som löper risken och måste göra en affärsmässig bedömning, säger Bo Bengtsson.

Än så länge är det inte särskilt många företagskunder som hört av sig till Sparbanken Skåne med behov av hjälp för följder av coronakrisen, utan bara någon enstaka om dagen.

– Nu i veckan kommer vi att kontakta företagskunder och uppmana dem att höra av sig så att vi tillsammans kan fundera på situationen och i god tid hitta lösningar på problem som kan komma att uppstå, säger Bo Bengtsson.

Sparbanken Syd får däremot ta del av Riksbankens lån om banken så önskar, den Ystadsbaserade banken är den enda sparbanken som är del av clearingsystemet. Därmed inte sagt att Sparbanken Syd verkligen kommer att utnyttja lånemöjligheten.

– Så länge man har likviditet och kan låna ut av egna pengar så är det att föredra. I dagsläget har banken en väldigt bra kapitalsituation, säger styrelseordföranden Hans Boberg.

Niclas Lindstrand

Sparbanken Skåne får inte del av de 500 miljarder kronor som regeringen utlovat via Riksbanken för att vidare låna ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad