Nanoteknikbolaget Glo, som är sprunget från forskning vid Lunds Universitet, flyttade nästan hela sin verksamhet till Silicon Valley för tio år sedan. Med etableringen av ProNano i gamla Maxlab finns nu långt gångna planer på att flytta tillbaka delar av Glo:s verksamhet till Lund igen.
För snart tre år sedan fick de allas ögon på sig då Google investerade 120 miljoner i bolagets microLED-teknik. Glo har utvecklat en metod för att tillverka lysdioder av nanotrådar genom kontrollerad tillväxt på safir- eller kiselplattor. De har fortfarande sitt säte i Lund – efter att forskning- och utvecklingsverksamheten flyttade till USA – medan den mer långsiktiga materialutvecklingen finns kvar i Lund, integrerat med forskning som leds av Lundaprofessorn Lars Samuelson kring halvledarmaterialet galliumnitrid.
Nu uppger grundare, forskningschef och styrelseledamot Lars Samuelson att man för diskussioner med både ProNano och andra intressenter om en möjlig hemflytt.
– Vi ska ha ett möte ganska snart med ProNano och där kommer jag att diskutera speciellt ur Glo:s perspektiv. Kan de erbjuda en ansenlig del av ytan i gamla Maxlab så kan nog Glo tänka sig att dra hem en stor del av teknologin, säger Lars Samuelson som själv är nyligen hemkommen från bolagets styrelsemöte i Kalifornien.
I nuläget arbetar 25 personer på anläggningen i Silicon Valley. Men den snabba utvecklingen har gjort det kostsamt att verka i regionen, speciellt för företag som kräver ett stort antal tekniker. En flytt till Lund skulle därför göra det möjligt för Glo att expandera verksamheten, menar Lars Samuelsson.
– Nu försöker man göra det med en minimal arbetsstyrka, det samma skulle man kunna göra här till en mycket större verksamhet, och sannolikt också med visst samhällsstöd från till exempel Vinnova, säger han.
Bortsett från ett antal av företagets nyckelkompetenser, kommer det stora antalet personal att rekryteras här.
– Förutsättningarna är i princip klara i och med att RISE och ProNano nu utrustar ett laboratorium för företagsforskning. Man håller på att installera och köpa in utrustningen nu, säger Lars Samuelson och tror att bolagets microLED-utveckling skulle kunna etableras i ProNanos faciliteter under nästa år.
Mette Carlbom