söndag 5 maj 2024

inloggad som

Godkänt USA-patent för MedicPen

|  
|  

MedicPen har fått godkända patent i Sverige och nu senast i USA för sin uppkopplade utrustning för medicindispensering. Men det är i Danmark bolaget nu är på väg att göra sina första större affärer.

Nio danska kommuner har testat bolagets uppkopplade läkemedelsdispenser, MedimiSmart, som består av kassetter med separata fack för varje läkemedel. Den är tänkt att finnas hemma hos patienter och ska förbättra följsamheten av läkarordination.

I januari 2018 började produkten testas hos äldre och sjuka och förra året avslutades testerna. Resultaten har nu utvärderats med positiva omdömen, enligt bolagets vd Fredrik Westman.

– Det var ett brutalt uppvaknande för många kommuner när de med hjälp av vår utrustning fick se hur dålig följsamhet det var bland patienterna att ta sin medicin, säger han.

Nu pågår diskussioner med kommunerna om att skriva ramavtal. Om avtalen signeras är nästa steg att kommunerna kan börja hyra uppkopplade läkemedelsdispensrar av MedicPen.

– Det ser ut som att flertalet kommuner kommer att ingå avtal, nu har fem av de nio kommuner som testade utrustningen tagit beslut om saken. Deadline för att ingå ramavtalen är satt till 31 mars, säger Fredrik Westman.

Under våren ska ett liknande projekt med runt 20 andra danska kommuner starta. MedicPen tog in 24 av önskade 30 miljoner kronor i en nyemission i höstas – pengar som ska gå till ökad marknadsföring och produktion. Bolaget som startade 1999 är baserat i Lomma och sysselsätter sju personer.

Elisabet Ottosson

MedicPen har fått godkända patent i Sverige och nu senast i USA för sin uppkopplade utrustning för medicindispensering. Men det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.