lördag 23 november 2024

inloggad som

IT-konsulter hindras av coronaviruset

Uppskjutna event, inställda resor och oroliga kunder. De skånska IT-konsulterna börjar märka effekterna av coronavirusets spridning. Det säger representanter för några av de största bolagen vid Rapidus rundringning.

Johan Billgren, medgrundare och partner på InRiver, är själv stationerad i Chicago. Han berättar att InRiver begränsat sina resor till de absolut mest nödvändiga och använder i stället virtuella mötesverktyg.

– Ett svårare beslut har varit att skjuta fram vårt stora kund- och partnerevent PIMpoint Summit. Precis som många andra mjukvarubolag med partnerkonferenser, här i USA exempelvis Salesforce och Adobe, flyttar vi eventet till hösten, säger Johan Billgren.

Axis i Lund har medarbetare i 50 länder och kunder i 179 länder. Företaget har ställt in alla resor till och från Kina, Sydkorea, Japan, Iran och Italien. Alla som nyligen varit i något av de länderna ska jobba hemifrån och vara symptomfria i 14 dagar innan de kommer tillbaka till kontoret.

– Vi tar inte emot besök från de regionerna heller. Internt har vi tagit fram en handlingsplan för hur vi hanterar olika scenarier. Eftersom vi har underleverantörer i Kina så får coronaviruset påverkan på hela kedjan, men exakt hur det slår är svårt att säga, säger Axis kommunikationschef Björn Hallerborn.

Additude i Malmö har ställt in månadens personalmöte till följd av coronaviruset. Vd Sam Aston säger till Rapidus att han själv just fått ett ledningsmöte med ägarbolaget ICT i Holland inställt och ersatt med Skype.

– Våra kunder ställer också krav på oss och är man tjänsteleverantör så följer man kunderna. Det vanligaste är att de som varit i drabbade områden ska hålla sig hemma i två veckor. Månadsmötet som skulle varit i förra veckan ställdes in för att det låg så nära sportlovet och många varit iväg, några i Italien, säger han.

Lime Technologies i Lund erbjuder anställda som har anhöriga i riskgrupperna och är oroliga för smittan att jobba hemifrån. Vd Erik Syrén understryker dock att alla företag och företagsledare har ett ansvar för att inte förvärra oron i onödan.

– Vårt ansvar som ledare är inte att förstärka oron, men samtidigt att ta det på allvar. Det finns en jättestor risk för desinformationsspridning. Vilka följder detta får vet egentligen ingen. Men det kommer påverka konjunkturen och produktiviteten globalt. Vi kommer sannolikt att få se flera vinstvarningar under kommande månader, säger Erik Syrén.

Niclas Lindstrand

Uppskjutna event, inställda resor och oroliga kunder. De skånska IT-konsulterna börjar märka effekterna av coronavirusets spridning. Det säger representanter för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.