onsdag 24 april 2024

inloggad som

IT-konsulter hindras av coronaviruset

Uppskjutna event, inställda resor och oroliga kunder. De skånska IT-konsulterna börjar märka effekterna av coronavirusets spridning. Det säger representanter för några av de största bolagen vid Rapidus rundringning.

Johan Billgren, medgrundare och partner på InRiver, är själv stationerad i Chicago. Han berättar att InRiver begränsat sina resor till de absolut mest nödvändiga och använder i stället virtuella mötesverktyg.

– Ett svårare beslut har varit att skjuta fram vårt stora kund- och partnerevent PIMpoint Summit. Precis som många andra mjukvarubolag med partnerkonferenser, här i USA exempelvis Salesforce och Adobe, flyttar vi eventet till hösten, säger Johan Billgren.

Axis i Lund har medarbetare i 50 länder och kunder i 179 länder. Företaget har ställt in alla resor till och från Kina, Sydkorea, Japan, Iran och Italien. Alla som nyligen varit i något av de länderna ska jobba hemifrån och vara symptomfria i 14 dagar innan de kommer tillbaka till kontoret.

– Vi tar inte emot besök från de regionerna heller. Internt har vi tagit fram en handlingsplan för hur vi hanterar olika scenarier. Eftersom vi har underleverantörer i Kina så får coronaviruset påverkan på hela kedjan, men exakt hur det slår är svårt att säga, säger Axis kommunikationschef Björn Hallerborn.

Additude i Malmö har ställt in månadens personalmöte till följd av coronaviruset. Vd Sam Aston säger till Rapidus att han själv just fått ett ledningsmöte med ägarbolaget ICT i Holland inställt och ersatt med Skype.

– Våra kunder ställer också krav på oss och är man tjänsteleverantör så följer man kunderna. Det vanligaste är att de som varit i drabbade områden ska hålla sig hemma i två veckor. Månadsmötet som skulle varit i förra veckan ställdes in för att det låg så nära sportlovet och många varit iväg, några i Italien, säger han.

Lime Technologies i Lund erbjuder anställda som har anhöriga i riskgrupperna och är oroliga för smittan att jobba hemifrån. Vd Erik Syrén understryker dock att alla företag och företagsledare har ett ansvar för att inte förvärra oron i onödan.

– Vårt ansvar som ledare är inte att förstärka oron, men samtidigt att ta det på allvar. Det finns en jättestor risk för desinformationsspridning. Vilka följder detta får vet egentligen ingen. Men det kommer påverka konjunkturen och produktiviteten globalt. Vi kommer sannolikt att få se flera vinstvarningar under kommande månader, säger Erik Syrén.

Niclas Lindstrand

Uppskjutna event, inställda resor och oroliga kunder. De skånska IT-konsulterna börjar märka effekterna av coronavirusets spridning. Det säger representanter för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.


  • Lime fortsätter uppåt

    Det är inga sura miner när CRM-jätten Lime från Lund summerar helåret 2023. Klyftiga investeringar och en stark produktportfölj gör att bolaget håller en bra tillväxttakt.

  • Lime förvärvar Malmöbolag

    CRM-jätten Lime Technologies i Lund förvärvar 85 procent av aktierna i Malmöbaserade SportAdmin i Skandinavien till ett mångmiljonbelopp.

  • Additude-profilen blir vd för Malmödoldis

    Sam Aston, som lett Additude under sex år, köper in sig i det höglönsamma Malmöbolaget Netset och tar plats som vd.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • …och Lime utmanar Getaccept

    CRM-jätten Lime Technologies lanserar ett så kallat CPQ-system, som automatiserar skapandet av offerter. Lime blir därmed lokal konkurrent till Getaccept, […]

  • Han jagar förvärv åt Lime

    Johan Andersson tar plats i Lime Technologies ledning som chef för förvärv och strategi. Han främsta fokus blir att accelerera […]

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

  • Malmöbolag biffas upp av Monterro

    Malmöbolagen Matilda Foodtechs och Hypergenes majoritetsägare, fondbolaget Monterro, har nyligen förvärvat två tyska bolag för portföljbolagens räkning. Syftet är att […]

  • Lime Go till Danmark och Norge

    Det har gått trögt för budgetversionen av IT-företaget Lime Technologies CRM-system, Lime Go. Nu är det dags för ett lanseringsförsök […]

  • Kompetensbrist tvingar Lime till Polen

    IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige. […]