onsdag 10 juli 2024

inloggad som

IT-konsulter hindras av coronaviruset

Uppskjutna event, inställda resor och oroliga kunder. De skånska IT-konsulterna börjar märka effekterna av coronavirusets spridning. Det säger representanter för några av de största bolagen vid Rapidus rundringning.

Johan Billgren, medgrundare och partner på InRiver, är själv stationerad i Chicago. Han berättar att InRiver begränsat sina resor till de absolut mest nödvändiga och använder i stället virtuella mötesverktyg.

– Ett svårare beslut har varit att skjuta fram vårt stora kund- och partnerevent PIMpoint Summit. Precis som många andra mjukvarubolag med partnerkonferenser, här i USA exempelvis Salesforce och Adobe, flyttar vi eventet till hösten, säger Johan Billgren.

Axis i Lund har medarbetare i 50 länder och kunder i 179 länder. Företaget har ställt in alla resor till och från Kina, Sydkorea, Japan, Iran och Italien. Alla som nyligen varit i något av de länderna ska jobba hemifrån och vara symptomfria i 14 dagar innan de kommer tillbaka till kontoret.

– Vi tar inte emot besök från de regionerna heller. Internt har vi tagit fram en handlingsplan för hur vi hanterar olika scenarier. Eftersom vi har underleverantörer i Kina så får coronaviruset påverkan på hela kedjan, men exakt hur det slår är svårt att säga, säger Axis kommunikationschef Björn Hallerborn.

Additude i Malmö har ställt in månadens personalmöte till följd av coronaviruset. Vd Sam Aston säger till Rapidus att han själv just fått ett ledningsmöte med ägarbolaget ICT i Holland inställt och ersatt med Skype.

– Våra kunder ställer också krav på oss och är man tjänsteleverantör så följer man kunderna. Det vanligaste är att de som varit i drabbade områden ska hålla sig hemma i två veckor. Månadsmötet som skulle varit i förra veckan ställdes in för att det låg så nära sportlovet och många varit iväg, några i Italien, säger han.

Lime Technologies i Lund erbjuder anställda som har anhöriga i riskgrupperna och är oroliga för smittan att jobba hemifrån. Vd Erik Syrén understryker dock att alla företag och företagsledare har ett ansvar för att inte förvärra oron i onödan.

– Vårt ansvar som ledare är inte att förstärka oron, men samtidigt att ta det på allvar. Det finns en jättestor risk för desinformationsspridning. Vilka följder detta får vet egentligen ingen. Men det kommer påverka konjunkturen och produktiviteten globalt. Vi kommer sannolikt att få se flera vinstvarningar under kommande månader, säger Erik Syrén.

Niclas Lindstrand

Uppskjutna event, inställda resor och oroliga kunder. De skånska IT-konsulterna börjar märka effekterna av coronavirusets spridning. Det säger representanter för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.