lördag 2 december 2023

inloggad som

IT-konsulter hindras av coronaviruset

Uppskjutna event, inställda resor och oroliga kunder. De skånska IT-konsulterna börjar märka effekterna av coronavirusets spridning. Det säger representanter för några av de största bolagen vid Rapidus rundringning.

Johan Billgren, medgrundare och partner på InRiver, är själv stationerad i Chicago. Han berättar att InRiver begränsat sina resor till de absolut mest nödvändiga och använder i stället virtuella mötesverktyg.

– Ett svårare beslut har varit att skjuta fram vårt stora kund- och partnerevent PIMpoint Summit. Precis som många andra mjukvarubolag med partnerkonferenser, här i USA exempelvis Salesforce och Adobe, flyttar vi eventet till hösten, säger Johan Billgren.

Axis i Lund har medarbetare i 50 länder och kunder i 179 länder. Företaget har ställt in alla resor till och från Kina, Sydkorea, Japan, Iran och Italien. Alla som nyligen varit i något av de länderna ska jobba hemifrån och vara symptomfria i 14 dagar innan de kommer tillbaka till kontoret.

– Vi tar inte emot besök från de regionerna heller. Internt har vi tagit fram en handlingsplan för hur vi hanterar olika scenarier. Eftersom vi har underleverantörer i Kina så får coronaviruset påverkan på hela kedjan, men exakt hur det slår är svårt att säga, säger Axis kommunikationschef Björn Hallerborn.

Additude i Malmö har ställt in månadens personalmöte till följd av coronaviruset. Vd Sam Aston säger till Rapidus att han själv just fått ett ledningsmöte med ägarbolaget ICT i Holland inställt och ersatt med Skype.

– Våra kunder ställer också krav på oss och är man tjänsteleverantör så följer man kunderna. Det vanligaste är att de som varit i drabbade områden ska hålla sig hemma i två veckor. Månadsmötet som skulle varit i förra veckan ställdes in för att det låg så nära sportlovet och många varit iväg, några i Italien, säger han.

Lime Technologies i Lund erbjuder anställda som har anhöriga i riskgrupperna och är oroliga för smittan att jobba hemifrån. Vd Erik Syrén understryker dock att alla företag och företagsledare har ett ansvar för att inte förvärra oron i onödan.

– Vårt ansvar som ledare är inte att förstärka oron, men samtidigt att ta det på allvar. Det finns en jättestor risk för desinformationsspridning. Vilka följder detta får vet egentligen ingen. Men det kommer påverka konjunkturen och produktiviteten globalt. Vi kommer sannolikt att få se flera vinstvarningar under kommande månader, säger Erik Syrén.

Niclas Lindstrand

Uppskjutna event, inställda resor och oroliga kunder. De skånska IT-konsulterna börjar märka effekterna av coronavirusets spridning. Det säger representanter för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad