Lundabaserade Genovis tar in 50 miljoner kronor i en riktad emission för att förvärva amerikanska QED Bioscience och expandera på hemmaplan med större lokalyta och utökad produktion. Bolaget gick med vinst räknat på helår för första gången förra året.
Genovis utvecklar, producerar och säljer bland annat enzymer som används vid utveckling av biologiska läkemedel. Efter att ha licensierat en teknik för att märka biologiska molekyler från Thermo Fisher lanserade de 2017 dessutom en egen märkningsteknik för antikroppar som också används vid läkemedelsutveckling.
– Amerikanska QED säljer antikroppar till forskningsbolag. Vi har samarbetat sedan 2015. Nu vill vi bredda produktportföljen och ser många möjligheter att tillsammans växa inom båda bolagens områden, säger Genovis vd Fredrik Olsson till Rapidus som förklaring till förvärvet.
Genovis startades 1999 och förra året är första gången som årsbokslutet redovisat vinst – tio miljoner kronor med en omsättning på nära 61 miljoner. Omsättningen ökade med 75 procent 2019 och 50 procent året innan, enligt Fredrik Olsson.
Vad är hemligheten bakom den stora ökningen?
– Ett väldigt dedikerat team som jobbat med det här i många år, en global marknadsföring samt väldigt tekniskt kompetenta säljare. Vi är själva bäst på att sälja våra produkter och vi kan utveckla nya produkter när vi hör kundernas önskemål, säger han.
Nyemissionen som gav bolaget 50 miljoner kronor riktades till Core Ny teknik, Coeli SICAV II – Absolute European Equity, Islet 2 AB, Andra AP fonden och Aktia Asset Management Ltd.
Genovis kommer under första halvåret i år att utöka till 27 anställda i Lund. Bolaget har dessutom fem i USA samt tio i QED-organisationen. Sarah Fredriksson grundade bolaget och ledde det fram till 2015, då hon klev in som bolagets styrelseordförande. Hon är även vd för läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg.
Elisabet Ottosson