onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Minc startar nytt investeringsbolag…

Nu förbereder Minc ett tredje investeringsbolag. Det kommer att ha ungefär lika stort kapital som föregångaren och fokus på Mincbolag, men kan även inkludera spelutvecklare, säger Mincs vd Jeanette Andersson till Rapidus.

Investeringsbolagen ägs av investerarna och förvaltas av Minc. Fast Track Capital III, förkortat FTC3, är det tredje investeringsbolaget som Minc är med och grundar. Det ska ta form efter sommaren och främst investera i Mincbolag under 2021-2022. Om den ska få delvis ny inriktning är inte helt klart, men diskussioner pågår, enligt Jeanette Andersson.

– Malmö har en stark gamingscen så det kan bli en flavour åt det hållet. Vi diskuterar med Peter Lübeck och hans kollegor på Game Habitat. De har konstaterat ett behov och vi har en struktur, säger hon.

Investeringar via nuvarande fond, FTC2, pågår under 2019-2020. Där ingår 47 affärsänglar – varav en tredjedel är kvinnor – från i huvudsak Skåne och några större organisationer som Sony Mobile samt statliga Saminvest. Hittills har 6,5 av fondens 18 miljoner kronor använts till stöttning av totalt tio acceleratorföretag och sex inkubatorbolag på Minc. Målet är att göra exit från bolagen inom fem till sju år.

Har investeringsfonderna attraherat fler bolag till Minc?

– Ja, vi har sett att förfrågningar från bra bolag har ökat med uppåt 20 procent de senaste månaderna, säger Jeanette Andersson.

Inkubatorbolagen som fått 300.000 kronor vardera från FTC2 i konvertibler, som kan omvandlas till ägande, är Bringwash, Paytack, Lupinta, Finch, Progress Me och Dianovator. Bolag som deltar i fyramånadersacceleratorn Fast Track Malmö, som går en gång per år, får 500.000 kronor vardera.

Mincs första investeringsbolag FTC1, bildades i slutet av 2016 med tio affärsänglar och två pengaförvaltare.

Elisabet Ottosson

Nu förbereder Minc ett tredje investeringsbolag. Det kommer att ha ungefär lika stort kapital som föregångaren och fokus på Mincbolag, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.