lördag 11 maj 2024

inloggad som

Minc startar nytt investeringsbolag…

Nu förbereder Minc ett tredje investeringsbolag. Det kommer att ha ungefär lika stort kapital som föregångaren och fokus på Mincbolag, men kan även inkludera spelutvecklare, säger Mincs vd Jeanette Andersson till Rapidus.

Investeringsbolagen ägs av investerarna och förvaltas av Minc. Fast Track Capital III, förkortat FTC3, är det tredje investeringsbolaget som Minc är med och grundar. Det ska ta form efter sommaren och främst investera i Mincbolag under 2021-2022. Om den ska få delvis ny inriktning är inte helt klart, men diskussioner pågår, enligt Jeanette Andersson.

– Malmö har en stark gamingscen så det kan bli en flavour åt det hållet. Vi diskuterar med Peter Lübeck och hans kollegor på Game Habitat. De har konstaterat ett behov och vi har en struktur, säger hon.

Investeringar via nuvarande fond, FTC2, pågår under 2019-2020. Där ingår 47 affärsänglar – varav en tredjedel är kvinnor – från i huvudsak Skåne och några större organisationer som Sony Mobile samt statliga Saminvest. Hittills har 6,5 av fondens 18 miljoner kronor använts till stöttning av totalt tio acceleratorföretag och sex inkubatorbolag på Minc. Målet är att göra exit från bolagen inom fem till sju år.

Har investeringsfonderna attraherat fler bolag till Minc?

– Ja, vi har sett att förfrågningar från bra bolag har ökat med uppåt 20 procent de senaste månaderna, säger Jeanette Andersson.

Inkubatorbolagen som fått 300.000 kronor vardera från FTC2 i konvertibler, som kan omvandlas till ägande, är Bringwash, Paytack, Lupinta, Finch, Progress Me och Dianovator. Bolag som deltar i fyramånadersacceleratorn Fast Track Malmö, som går en gång per år, får 500.000 kronor vardera.

Mincs första investeringsbolag FTC1, bildades i slutet av 2016 med tio affärsänglar och två pengaförvaltare.

Elisabet Ottosson

Nu förbereder Minc ett tredje investeringsbolag. Det kommer att ha ungefär lika stort kapital som föregångaren och fokus på Mincbolag, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen