fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Arkitekterna som blev mjukvaruutvecklare

Arkitekterna Pamela Nunez Wallgren och Jesper Wallgren drog till sig internationell uppmärksamhet när de började publicera videos av sina egenutvecklade digitala verktyg på Linkedin. Nu har de bildat bolaget ArchFinch och arbetar på att ta fram en ny mjukvara.

ArchFinch sitter på Minc i Malmö och utvecklar planlösningsverktyget baserat på parametrisk design, Finch 3D. Det ska automatiserar upprepade uppgifter och vägleda arkitekterna genom den första skissprocessen. Som i sin tur ska kunna hjälpa dem att fatta mer informerade beslut med simuleringar och så småningom även AI.

– Vi testar just nu algoritmerna med våra pilotkunder, två större arkitektfirmor i Sverige och två internationella, säger Pamela Nunez Wallgren, som tillsammans med Jesper Wallgren är grundare till ArchFinch.

Sammanlagt jobbar sex stycken, varav tre på heltid och resten konsulter, med det nya programmet. Intresset har varit stort från början, men att istället för att nappa på erbjudanden från stora internationella arkitektbyråer bildade de ett eget aktiebolag.

– Vi har även precis blivit antagna till acceleratorn Fast Track Malmö, genom det fick vi möjlighet till en investering från FTC2 fonden, säger Pamela Nunez Wallgren.

En första investering på 300.000 är godkänd och en andra som inväntar styrelsebeslut är på ytterligare 200000.

Till våren och sommaren kommer en första betaversion testas av pilotkunderna, för att sedan släppas till hösten. Intresset har inte svalnat, i nuläget har 5.000 intressenter skrivit upp sig för betaversionen av Finch och 12.000 personer som följer utvecklingsarbete på sociala medier.

Mette Carlbom

Arkitekterna Pamela Nunez Wallgren och Jesper Wallgren drog till sig internationell uppmärksamhet när de började publicera videos av sina egenutvecklade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.