tisdag 5 december 2023

inloggad som

Arkitekterna som blev mjukvaruutvecklare

Arkitekterna Pamela Nunez Wallgren och Jesper Wallgren drog till sig internationell uppmärksamhet när de började publicera videos av sina egenutvecklade digitala verktyg på Linkedin. Nu har de bildat bolaget ArchFinch och arbetar på att ta fram en ny mjukvara.

ArchFinch sitter på Minc i Malmö och utvecklar planlösningsverktyget baserat på parametrisk design, Finch 3D. Det ska automatiserar upprepade uppgifter och vägleda arkitekterna genom den första skissprocessen. Som i sin tur ska kunna hjälpa dem att fatta mer informerade beslut med simuleringar och så småningom även AI.

– Vi testar just nu algoritmerna med våra pilotkunder, två större arkitektfirmor i Sverige och två internationella, säger Pamela Nunez Wallgren, som tillsammans med Jesper Wallgren är grundare till ArchFinch.

Sammanlagt jobbar sex stycken, varav tre på heltid och resten konsulter, med det nya programmet. Intresset har varit stort från början, men att istället för att nappa på erbjudanden från stora internationella arkitektbyråer bildade de ett eget aktiebolag.

– Vi har även precis blivit antagna till acceleratorn Fast Track Malmö, genom det fick vi möjlighet till en investering från FTC2 fonden, säger Pamela Nunez Wallgren.

En första investering på 300.000 är godkänd och en andra som inväntar styrelsebeslut är på ytterligare 200000.

Till våren och sommaren kommer en första betaversion testas av pilotkunderna, för att sedan släppas till hösten. Intresset har inte svalnat, i nuläget har 5.000 intressenter skrivit upp sig för betaversionen av Finch och 12.000 personer som följer utvecklingsarbete på sociala medier.

Mette Carlbom

Arkitekterna Pamela Nunez Wallgren och Jesper Wallgren drog till sig internationell uppmärksamhet när de började publicera videos av sina egenutvecklade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.