lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Porte-Monnaie investerar i gammalt och nytt

|  
|  

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture har genom en nyemission tagit in drygt 9,4 miljoner kronor från sina befintliga ägare, främst A Bon Port. Syftet är, enligt Porte-Monnaies vd Pouyan Kasraian, att investera i de befintliga bolagen och också i en rad nya bolag framöver.

I backspegeln kan Pouyan Kasraian konstatera att marknadens förutsättningar blivit både bättre och sämre för riskkapitalbolag som Porte Monnaie:

– Vi står inför utmaningar, då nollräntor och höga värderingar bidrar till att startups tenderar att få en väldigt hög prislapp, utan att de egentligen har på fötterna. Samtidigt har många investerare, på senare tid, flyttat fokus från de onoterade bolagen, vilket kan vara en fördel och öppna upp för oss.

När Porte-Monnaie Venture grundades 2013 sade man sig vilja satsa på innovationsbolag i Öresundsregionen som befinner sig i ett tidigt skede. Första investeringen var medicinteknikbolaget Bioactive Polymers som tillverkade kirurgiska sprejplåster. Satsningen höll dock inte hela vägen och efter fem år likviderades bolaget.

Desto bättre går det för Gedea Biotech, en annan av Porte-Monnaies investeringar som nyligen fått frikostigt EU-bidrag för att utveckla ett alternativ till antibiotika vid vaginala infektioner. Porte-Monnaie har också satsat i CogniBiotics som utvecklar industrirobotar.

Kerstin Weman Thornell

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture har genom en nyemission tagit in drygt 9,4 miljoner kronor från sina befintliga ägare, främst A […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.