tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Porte-Monnaie investerar i gammalt och nytt

|  
|  

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture har genom en nyemission tagit in drygt 9,4 miljoner kronor från sina befintliga ägare, främst A Bon Port. Syftet är, enligt Porte-Monnaies vd Pouyan Kasraian, att investera i de befintliga bolagen och också i en rad nya bolag framöver.

I backspegeln kan Pouyan Kasraian konstatera att marknadens förutsättningar blivit både bättre och sämre för riskkapitalbolag som Porte Monnaie:

– Vi står inför utmaningar, då nollräntor och höga värderingar bidrar till att startups tenderar att få en väldigt hög prislapp, utan att de egentligen har på fötterna. Samtidigt har många investerare, på senare tid, flyttat fokus från de onoterade bolagen, vilket kan vara en fördel och öppna upp för oss.

När Porte-Monnaie Venture grundades 2013 sade man sig vilja satsa på innovationsbolag i Öresundsregionen som befinner sig i ett tidigt skede. Första investeringen var medicinteknikbolaget Bioactive Polymers som tillverkade kirurgiska sprejplåster. Satsningen höll dock inte hela vägen och efter fem år likviderades bolaget.

Desto bättre går det för Gedea Biotech, en annan av Porte-Monnaies investeringar som nyligen fått frikostigt EU-bidrag för att utveckla ett alternativ till antibiotika vid vaginala infektioner. Porte-Monnaie har också satsat i CogniBiotics som utvecklar industrirobotar.

Kerstin Weman Thornell

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture har genom en nyemission tagit in drygt 9,4 miljoner kronor från sina befintliga ägare, främst A […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.