söndag 24 november 2024

inloggad som

26 miljoner till nanoteknik från Lund

|  
|  

Ideonföretaget Hexagem får 22 miljoner kronor i EU-stöd, i utlysningen SME Instrument fas 2, för att fortsätta utveckla och göra en prototyp av nya halvledarmaterialet GaN. Dessutom tar bolaget in fyra miljoner kronor i en nyemission där Almi Invest är den största investeraren.

Bolaget ska fortsätta utvecklingen av sin produktionsmetod baserad på nanoteknologi för att ta fram det nya halvledarmaterialet galliumnitrid, GaN. I dag används kiselbaserade material, men enligt Jonas Ohlsson, utvecklingschef och medgrundare på Hexagem, vill branschen komma ifrån dessa och i stället använda GaN. GaN skulle ge mycket mer energieffektiva kraftöverföringar av el.

– Vår stora expansion sker nu. Målet är att inom ett par år ha samarbete med en eller två kunder kring produktion av GaN. Vi har redan kontakt med de stora aktörerna i kraftelektronikindustrin genom EU-projektet Ultimate GaN. När vi kan göra materialet tillräckligt bra kan det ganska direkt börja användas av nuvarande producenter av halvledare, säger Jonas Ohlsson.

Fysikaliskt är GaN det bästa materialet man känner till, enligt Jonas Ohlsson. Men en av stötestenarna är att få en produktionsmetod som ger ett tillräckligt bra material. GaN förekommer nämligen inte i flytande form, som nuvarande kiselbaserade material, så bolaget – och resten av forskarvärlden i området – jobbar på andra lösningar.

Bolaget som i huvudsak är forskarägt har tidigare tagit in ett par miljoner kronor, från Almi Invest. Bolaget grundades 2015 av bland andra Jonas Ohlsson, Lars Samuelsson, Kristian Storm och Bart Markus – en nederländsk riskkapitalist som tidigare var styrelseordförande i GLO.

Elisabet Ottosson

Ideonföretaget Hexagem får 22 miljoner kronor i EU-stöd, i utlysningen SME Instrument fas 2, för att fortsätta utveckla och göra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.