fredag 19 april 2024

inloggad som

Special: Rapidustomten med hårda klappar

|  

Kort sagt: Rapidus sista nyhetsbrev före jul och för hela året – om det inte händer något särskilt och det hoppas vi ju att det gör – passar på att blicka tillbaka på 2019. Dags för Rapidustomten att dela ut lite julklappar i form av utmärkelser till några riktigt snälla entreprenörer som skapat rubriker åt oss under året.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus chefstomte

Årets besvikelse: Sol Voltaics. Årets Rapidusföretag 2016 hann med att ta in närmare en halv miljard i riskkapital från bland annat Wallenbergsfären. Men i början av 2019 kastade finansiärerna in handduken och därmed föll bolaget. Tekniken för att effektivisera solenergipaneler verkar åtminstone leva vidare.

Årets mångsysslare: Dan Zethraeus är för många känd som mannen bakom den älskade julkalendern “Mysteriet på Greveholm”. Men han är också vd för Elonroad som håller på att elektrifiera först en kilometer av Lunds gatunät och sedan varenda väg i världen (förhoppningsvis). Och dessutom dataspelsentreprenör med Greveholm Games som låter den gamla julkalendern leva vidare.

Årets förhoppning: Att Microsofts datacenter i Staffanstorp faktiskt ska bli verklighet och inte bara ännu ett fall av ett gigantiskt företag som köper mark för att bygga någon gång i framtiden ifall de känner för det.

Årets Malmödebut: Sophie Stenbeck, från Hugo Stenbecks stiftelse, som utan att tveka tog rådet att förlägga organisationen Child 10’s årsceremoni till Malmö, utan att nånsin ha satt sin fot i stan tidigare. Det var på tiden…och det blev bra! Och de kommer tillbaks om en månad.

Årets varumärke: Lime. Elsparkcyklar som framförs med risk för eget och andras liv, IT-konsulter från Lund som går som tåget på börsen eller ett nödvändigt tillbehör till texmex, välj själva.

Årets bisats: ”…som har laddats ned 25 miljoner gånger”. Det sa Victor Ågren, den svenska spelbranschens okrönte indiekung, om gratisversionen av sitt spel My Friend Pedro. Han stod på scenen när Rapidus och PwC presenterade 34orna och lät som att äsch, alla har väl fått 25 miljoner nedladdningar? Själv stod jag med hakan nere vid golvet och glömde bort manus helt.

Årets yngsta ungdom: På samma gala fick Anna von Groß, vd för RawStraw, alla andra unga stjärnskott att känna sig lite gamla. Gränsen för att vara med gick vid 34 år. Anna, vars företag vann svenska Ung Företagsamhet och kom fyra i hela Europa, är 19.

Årets flopp: Jan Wifstrand, som misslyckades med att få bilden ovan publicerad (tills nu), trots ett närmast desperat försök att se ut som Angus Young, fast i kavaj i stället för skoluniform. Ingen av dem är dock 34 längre.

Årets upprustning: GWS Production började året som ett litet börsnoterat bolag i skymundan. I dag finns i stället Safeture med Greg Dingizian som majoritetsägare, styrelseräven Semmy Rülf som ordförande och Strossles grundare Magnus Hultman som vd. Allt annat än en otroligt aggressiv marknadsoffensiv under 2020 får mig att äta upp min hatt. (Och den är en Stetson så den är svårsmält.)

Årets jubileum: Rapidus firade sitt hundrade frukostmöte i Lunds domkyrka med FN-ambassadören Olof Skoog som gäst. Nu har han befordrats till ambassadör för hela EU. Vi är övertygade om att det finns ett samband.

Årets bombmatta: Rapidus EXTRA-brev när Micael Nord presenterades som ny näringslivsdirektör på Malmö stad. Vi var så stolta över att vara först med nyheten (även om vi är vana vid det) att det skickades ut exakt 70 gånger till alla våra mottagare. Så ingen skulle missa det.

Årets kortaste drömvärvning: Den 1 mars började Anders Börgdal som marknads- och kommunikationschef på Malmö FF. Den sista juni gjorde han sin sista arbetsdag.

Årets Zlatan: Zlatan Ibrahimovic. (Förstås.) Att köpa 25 procent av Hammarby är provocerande nog för en himmelsblå ikon men att samtidigt glatt konstatera ”Jag tror att Malmö är glada för min skull” är… Zlataniskt.

Årets Rapidusföretag: Nej nu räcker det! Det får ni inte veta förrän på Rapidus 20-årsfest den 29 januari 2020.

Till sist, för att jag alltid velat få säga det: Från oss alla till er alla, en riktigt god jul!

Kort sagt: Rapidus sista nyhetsbrev före jul och för hela året – om det inte händer något särskilt och det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.


  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Grattis, du är en 34:a!

    Hej! Vi på Rapidus vill gratulera dig och ditt bolag till utnämningen som en av årets 34:or. Du som grundare […]

  • Träffa årets hetaste unga entreprenörer!

    Den 14 november firar vi årets 34:or. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar. Anmäl dig här.

  • Nu rullar vi ut 34:orna

    Vi uppmärksammar unga entreprenörer. Årets lista med 34 skånska företagare som är max 34 år är nu klar.

  • Påminnelse: Frukost med Tetra Pak

    Frukostmöte 10 november i Malmö, med Tetra Paks vd Marie Sandin. Anmäl dig här!

  • Rapidusfrukost med mesta mästarna

    Frukostmöte onsdagen den 24 maj i Malmö. Värd: Advokatfirman Lindahl Plats: 1910, Eleda Stadion Henrik Rydström är en fotbollstränare som utmärkt […]

  • Två öl per sekund & över 60 miljoner i vinst

    En rörelsemarginal på 32 procent är något många bolag bara kan drömma om, men så lönsam är festivalen Sweden Rock. […]

  • Rapidusfrukost med Sweden Rock

    Frukostmöte 5 maj på Grand Hotel i Lund Värd: Sparbanken Skåne Hur stort kan Sweden Rock Festival bli, Mats Natvig? […]

  • Glad Påsk!

    Krönika av Gunnar Wrede Kära läsare. Här kommer ett nyhetsbrev på självaste skärtorsdagen – med ett godisreportage dagen till ära. […]

  • Påminnelse: Rapidusfrukost om en vecka!

    Du har väl inte glömt att anmäla dig till Rapidusfrukost nästa vecka? Frukosten gästas av handbollslegenden Bella Gulldén och herrlandslagets […]