torsdag 28 mars 2024

inloggad som

110 miljoner till BrainLit

|  
|  

Efter flytten till Medicon Villages nya byggnad the Spark gör nu BrainLit sin största nyemission hittills och får 75 nya delägare. Med 110 miljoner kronor i kassan ska belysningsbolaget nu skala upp sin internationella expansion.

– Vi ska nu framför allt accelerera vår support för att hjälpa våra distributörer och kunder. Vi behöver till exempel bygga ut vårt servicecenter i USA som servar våra partners som i sin tur servar kunderna. Vi har ett enormt intresse från alla segment och amerikanska marknaden är helt enkelt för stor för att adressera själva, säger BrainLits vd Niclas Olsson.

Lundabolaget startade nyligen ett dotterbolag i New York och har bland annat installerat sitt patenterade ljussystem på Svensk-Amerikanska Handelskammaren. Kunder och intressenter finns även i Asien, bland annat har svenska generalkonsulatet i Hong Kong installerat BrainLits ljussystem.

Grundidén för tekniken är ett ljus som imiterar dagsljusets variation under dygnet och kan anpassas efter individuella behov. Fokus ligger på tre kundsegment: kontorsplatser inom till exempel bank- och finans eller tillverkande industrier, skola och utbildning samt hälso- och sjukvård. I Sverige finns ljuset bland annat på neonatalavdelningen i Helsingborgs lasarett och i hela Medicon Village-byggnaden the Spark.

– Vi har ställt in vårt system på kontoret på 18 april-ljuset i Lund, vi hade en omröstning och det ljuset vann, säger Niclas Olsson.

I samband med emissionen tillkommer 75 nya delägare till bolaget som nu har totalt 128 stycken. Störst andelar har familjeföretaget Wingren Hightec – som drivs av grundaren Tord Wingrens familj – och tidigare vd:n Peter K Andersson. Även Dan Olofssons Danir, Anders Göranssons Soläng Invest, Bert Nordberg och BrainLits ordförande Mats Leifland äger andelar.

– Ett våra syften med emissionen var att bredda ägandet. Vi har väldigt aktiva ägare som lyfter fram bolaget i sina kontaktnät och öppnar dörrar. Ju fler vi är, desto fler chanser har vi, säger Niclas Olsson.

Emiliano Strauss

Efter flytten till Medicon Villages nya byggnad the Spark gör nu BrainLit sin största nyemission hittills och får 75 nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]