måndag 4 december 2023

inloggad som

HealthTech Nordic får uppföljare

Vid årsskiftet avslutas det treåriga projektet HealthTech Nordic, som delfinansierades av EU:s interregfond med 25 miljoner kronor. Nu är det klart att projektet får en uppföljning med både högre mål och budget.

Även denna gång står EU:s interregionala fond för Öresund-Kattegatt-Skagerack för ungefär halva projektbudgeten, som ligger på 62 miljoner kronor. Målet är skapa minst 1.000 nya jobb till september 2022.

Projektets första vända fokuserade också på att skapa nya arbetstillfällen. Målet sattes på 700 jobb innan årsskiftet 2020 och för några veckor sedan kunde Rapidus rapportera att resultatet blev över 750. Det ledde till att HealthTech Nordic prisades av EU-kommissionen som Europas bästa företagsfrämjande projekt.

– Fokus ligger fortfarande på tillväxt men vi kommer arbeta på nya sätt för att nå dit. När vi satte igång HealthTech Nordic var målet få 100 medlemsbolag, i dag har vi 277 och det har skapats en pulleffekt som vi inte förutsåg. Så vi måste skala vår verksamhet så vi kan göra mer med samma medel, till exempel genom att automatisera vissa processer, säger Marianne Larsson, innovationschef på Innovation Skåne och projektledare för HealthTech Nordic.

HealthTech Nordic är ett samarbete mellan sju nordiska innovationshubbar: Innovation Skåne, Invest in Skåne, Smile Incubator och Sahlgrenska Science Park i Sverige, danska COBIS och Health Tech Hub Copenhagen samt Norway Health Tech. Bland de skånska medlemsbolagen märks Actimate, Joint Academy, Min Doktor och Next Step Dynamics.

– Vi kommer satsa mer på marknadsutveckling genom partnerskap och samarbeten än tidigare. Stora internationella bolag behöver innovativa startups för att hänga med i utvecklingen, och våra tillväxtbolag kan piggy-backa deras internationella försäljningsverksamheter, säger Marianne Larsson

Emiliano Strauss

Vid årsskiftet avslutas det treåriga projektet HealthTech Nordic, som delfinansierades av EU:s interregfond med 25 miljoner kronor. Nu är det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad