fredag 29 mars 2024

inloggad som

Utredning om regionbolag kritiseras…

Utredningen om de regionala bolagens framtid får hård kritik i remissvaren. Business Region Skåne, som står inför stora förändringar om utredningens förslag blir verklighet, avstyrker förslaget i sin helhet.

– Vi diskuterar gärna förändringar och rationaliseringar men tycker att de måste utgå från verkligheten. Detta bygger snarare på organisatoriska rutor, säger Business Region Skånes ordförande Mats Helmfred (M), till Rapidus.

Utredningen, som beställts av moderbolaget Region Skåne Holding, föreslår långtgående förändringar för flera av de regionala bolagen. Däribland att fortsätta utreda om Innovation Skåne och Invest in Skåne ska sluta vara bolag och i stället gå in i förvaltningen.

– Det är bra att vi börjar diskutera hur vi ska organisera våra bolag i Skåne för att få bättre innovation och utveckling. Men vi delar inte slutsatsen att det sker genom att få in dem i förvaltningsform. Innovation Skåne har aldrig varit en del av förvaltningen utan lades i ett bolag från början för att få den snabbhet och flexibilitet som bolagsformen öppnar för. Det finns en rad utvecklingsprojekt och samarbeten som vi bara kan söka som bolag, säger Louise Eklund (L), ordförande för Innovation Skåne.

Business Region Skånes styrelse tycker också att det är viktigt att dotterbolaget Invest in Skåne fortsätter att drivas i bolagsform.

– Förslaget att lägga ned bolag och föra över dem i förvaltningsform tror vi inte på. Samarbetena sker oftast med andra bolag och då är det mycket lättare att skriva kontrakt i bolagsform än med förvaltningen. Om vi dubbelarbetar eller om det finns uppgifter som ska göras inom förvaltningen i stället för i bolagen – eller vice versa – så kan vi diskutera det, säger Mats Helmfrid.

Niclas Lindstrand

Utredningen om de regionala bolagens framtid får hård kritik i remissvaren. Business Region Skåne, som står inför stora förändringar om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]