onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Utredning om regionbolag kritiseras…

Utredningen om de regionala bolagens framtid får hård kritik i remissvaren. Business Region Skåne, som står inför stora förändringar om utredningens förslag blir verklighet, avstyrker förslaget i sin helhet.

– Vi diskuterar gärna förändringar och rationaliseringar men tycker att de måste utgå från verkligheten. Detta bygger snarare på organisatoriska rutor, säger Business Region Skånes ordförande Mats Helmfred (M), till Rapidus.

Utredningen, som beställts av moderbolaget Region Skåne Holding, föreslår långtgående förändringar för flera av de regionala bolagen. Däribland att fortsätta utreda om Innovation Skåne och Invest in Skåne ska sluta vara bolag och i stället gå in i förvaltningen.

– Det är bra att vi börjar diskutera hur vi ska organisera våra bolag i Skåne för att få bättre innovation och utveckling. Men vi delar inte slutsatsen att det sker genom att få in dem i förvaltningsform. Innovation Skåne har aldrig varit en del av förvaltningen utan lades i ett bolag från början för att få den snabbhet och flexibilitet som bolagsformen öppnar för. Det finns en rad utvecklingsprojekt och samarbeten som vi bara kan söka som bolag, säger Louise Eklund (L), ordförande för Innovation Skåne.

Business Region Skånes styrelse tycker också att det är viktigt att dotterbolaget Invest in Skåne fortsätter att drivas i bolagsform.

– Förslaget att lägga ned bolag och föra över dem i förvaltningsform tror vi inte på. Samarbetena sker oftast med andra bolag och då är det mycket lättare att skriva kontrakt i bolagsform än med förvaltningen. Om vi dubbelarbetar eller om det finns uppgifter som ska göras inom förvaltningen i stället för i bolagen – eller vice versa – så kan vi diskutera det, säger Mats Helmfrid.

Niclas Lindstrand

Utredningen om de regionala bolagens framtid får hård kritik i remissvaren. Business Region Skåne, som står inför stora förändringar om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.