torsdag 21 november 2024

inloggad som

Växande Sigma får fotfäste i USA…

Projekt för icke namngivna teknikbolag i Kalifornien har gett Lundabaserade Sigma Connectivity halva sin affärsvolym i USA, enligt ägaren Dan Olofsson. Samtidigt växer koncernen med ett medelstort bolag om året.

– Det beror på att svenskt IT-kunnande är väldigt efterfrågat i USA och att Sigma Connectivity har en mycket stark kompetens. Det finns också en prisfördel, en dataingenjör i Kalifornien kostar årligen 300.000 dollar medan en i Sverige kostar 100.000, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Konsultkoncernen Sigma har totalt gått från noll till 650 miljoner kronor i omsättning i USA på fyra år. Men även på hemmamarknaden har tillväxten varit stadig sedan Dan Olofsson, genom ägarbolaget Danir, köpte ut Sigma från börsen 2013.

– Vi bygger ju organiskt ett nytt medelstort bolag med 600 fler anställda om året. Det har vi gjort varje år i sex år, säger Dan Olofsson.

Han understryker att omsättningen i Sigma på samma tid ökat från 1,4 till 4,7 miljarder kronor i år. Sigmakoncernen, som rymmer ett 50-tal bolag, sysselsätter i dag 4.800 personer.

Tillväxttakten är hittills obruten trots att underkonsultbolaget Sigma Society avskiljts från koncernen för att gå samman med det Malmöbaserade konsultmäklarbolaget Assistera, som köptes upp av Danir under 2017. Omsättningen för det hopslagna bolaget under namnet A Society ser i år ut att landa på 1,6 miljarder kronor.

Kommer takten kunna hållas om konjunkturen nu är på väg att svänga?

– Ja, om det blir lågkonjunktur nu kanske det dämpar tillväxttakten. Men det finns stark långsiktig växtkraft i koncernen, säger Dan Olofsson.

Sigmakoncernen och A Society hör tillsammans med Mikz, United Influencers, Thanda och InfoTech till Danirkoncernens dotterbolag. Därutöver har Danir rena kapitalinvesteringar i bolag som Radinn och Brainlit, och ägarkoncernen omsatte 5,5 miljarder kronor 2018. I år väntas omsättningen landa på 6,6 miljarder.

Under året har Danir också förlorat den fleråriga tvisten mot ÅF i skiljedomsnämnd, där Dan Olofsson hade krävt börsbolaget på ytterligare 800 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling från affären när ÅF köpte Epsilon 2012.

Felicia Frithiof

Projekt för icke namngivna teknikbolag i Kalifornien har gett Lundabaserade Sigma Connectivity halva sin affärsvolym i USA, enligt ägaren Dan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.