fredag 1 mars 2024

inloggad som

Växande Sigma får fotfäste i USA…

Projekt för icke namngivna teknikbolag i Kalifornien har gett Lundabaserade Sigma Connectivity halva sin affärsvolym i USA, enligt ägaren Dan Olofsson. Samtidigt växer koncernen med ett medelstort bolag om året.

– Det beror på att svenskt IT-kunnande är väldigt efterfrågat i USA och att Sigma Connectivity har en mycket stark kompetens. Det finns också en prisfördel, en dataingenjör i Kalifornien kostar årligen 300.000 dollar medan en i Sverige kostar 100.000, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Konsultkoncernen Sigma har totalt gått från noll till 650 miljoner kronor i omsättning i USA på fyra år. Men även på hemmamarknaden har tillväxten varit stadig sedan Dan Olofsson, genom ägarbolaget Danir, köpte ut Sigma från börsen 2013.

– Vi bygger ju organiskt ett nytt medelstort bolag med 600 fler anställda om året. Det har vi gjort varje år i sex år, säger Dan Olofsson.

Han understryker att omsättningen i Sigma på samma tid ökat från 1,4 till 4,7 miljarder kronor i år. Sigmakoncernen, som rymmer ett 50-tal bolag, sysselsätter i dag 4.800 personer.

Tillväxttakten är hittills obruten trots att underkonsultbolaget Sigma Society avskiljts från koncernen för att gå samman med det Malmöbaserade konsultmäklarbolaget Assistera, som köptes upp av Danir under 2017. Omsättningen för det hopslagna bolaget under namnet A Society ser i år ut att landa på 1,6 miljarder kronor.

Kommer takten kunna hållas om konjunkturen nu är på väg att svänga?

– Ja, om det blir lågkonjunktur nu kanske det dämpar tillväxttakten. Men det finns stark långsiktig växtkraft i koncernen, säger Dan Olofsson.

Sigmakoncernen och A Society hör tillsammans med Mikz, United Influencers, Thanda och InfoTech till Danirkoncernens dotterbolag. Därutöver har Danir rena kapitalinvesteringar i bolag som Radinn och Brainlit, och ägarkoncernen omsatte 5,5 miljarder kronor 2018. I år väntas omsättningen landa på 6,6 miljarder.

Under året har Danir också förlorat den fleråriga tvisten mot ÅF i skiljedomsnämnd, där Dan Olofsson hade krävt börsbolaget på ytterligare 800 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling från affären när ÅF köpte Epsilon 2012.

Felicia Frithiof

Projekt för icke namngivna teknikbolag i Kalifornien har gett Lundabaserade Sigma Connectivity halva sin affärsvolym i USA, enligt ägaren Dan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.