lördag 23 november 2024

inloggad som

…men för Mikz är det ”sanningens minut”

|  ,
|  

Medan Sigma går som tåget måste intäkterna på allvar börja rulla in för det Danirägda bolaget Mikz under första halvåret 2020. Annars drar Dan Olofsson, som genom åren investerat över 300 miljoner kronor i Malmöbolaget, i nödbromsen.

Sedan Mikz skiljdes från United Influencers 2017 har fokus inom bolaget legat på att bygga en ny teknisk plattform som reklamköpare kan använda sig av för automatiserad marknadsföring genom influencers och mikroinfluencers.

– Marknadslanseringen av den nya plattformen börjar nu och vi har tecknat ett tiotal kontrakt, bland annat med större mediahus i Europa. Lyfter intäkterna så skapas betydande värden väsentligt över våra samlade investeringar. Lyfter det inte får vi stänga butiken, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Totalt har ett 40-tal utvecklare från Danirkoncernen arbetat med bolaget, som i dag har fem anställda. Investeringarna och utvecklingskostnaderna för den nya plattformen i Mikz uppgår till cirka 60 miljoner kronor. Mikz tidigare affärskoncept, som byggde på att kända personer hade direktdialog med sina fans, lyfte inte då andra sociala kanaler som Instagram fick stark tillväxt, uppger Dan Olofsson. Här investerades cirka 300 miljoner kronor för ett antal år sedan.

– Kostnaderna har vi ju tagit. Så det får inga finansiella effekter om vi stänger, säger han.

Någon omsättning för Mikz redovisas inte i moderbolagets årsredovisning för 2018, men där går däremot att utläsa ett resultat efter finansiella poster på -17 miljoner kronor.

Vid sidan om Mikz har Danir kvar ett majoritetsägande i norsk-svenska United Influencers, som företräder ett hundratal svenska influencers med stora följarskaror i sociala medier. Omsättningen väntas landa på 100 miljoner kronor i år, upp från 72 miljoner kronor 2018.

Felicia Frithiof

Medan Sigma går som tåget måste intäkterna på allvar börja rulla in för det Danirägda bolaget Mikz under första halvåret […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.