söndag 20 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Underskatta inte börsbolagens valberedningar

Kort sagt: Valberedningarna i de noterade bolagen har en roll som lätt underskattas. Det är nästan alltid de namn som förslås av valberedningen som väljs in i bolagens styrelser. Och för att företaget ska prestera på maximal nivå krävs rätt mix av styrelseledamöter. Nu tar arbetet fart inför vårens stämmor.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Arbetet i börsbolagens valberedningar pågår i många fall mer eller mindre året runt, men det är vid den här tiden på året som förberedelserna inför nästa ordinarie årsstämma sätter igång på allvar.

Grundprinciperna för valberedningarnas arbete framgår av Svensk kod för bolagsstyrning. Förutom att föreslå ordförande och övriga ledamöter i styrelsen ska valberedningen lämna förslag på arvode till styrelsen. Av bolagsstyrningskoden framgår också att valberedningen i sitt förslag ska ”särskilt beakta kravet på mångsidighet och bredd i styrelsen och på att eftersträva en jämn könsfördelning”.

Det är alltså en mängd överväganden som måste göras av valberedningarna. För ett par decennier sedan handlade det om att de största ägarna snabbt skakade fram några namn ur den närmsta bekantskapskretsen. Medlemskap i samma golfklubb, jaktlag eller segelsällskap var ofta viktigare än den formella meritförteckningen.

Numera handlar det som tur är i stället om att skapa en så kompetent styrelse som möjligt, som ska kunna ta de rätta strategiska besluten, anställa rätt vd samt se till att rätt kontrollsystem finns på plats så att bolaget följer gällande lagar och regelverk. Styrelsen ska också säkerställa att bolaget informerar på ett korrekt sätt.

Säga vad man vill om alla nya regler som införts på senare år, min uppfattning är att en hel del av dessa har behövts för att göra styrelsearbetet mer professionellt. Ett ökat tryck från media och aktieägare har också bidragit till att vässa styrelsearbetet.

Men tyvärr gäller det framför allt många av de större bolagen. I en hel del mindre bolag finns det fortfarande ett stort utrymme för ett förbättrat styrelsearbete. Det ställer stora krav på ägare och valberedning som i vissa fall måste lägga ner ett omfattande jobb för att hitta rätt ledamöter. I de mindre bolagen måste valberedningarna dessutom lägga ner en hel del oavlönat arbete för att vaska fram lämpliga kandidater. Detta till skillnad från de större bolagen där representanterna ofta genomför arbetet på betald arbetstid.

Hur ser då läget ut i de större skånska bolagen inför nästa årsstämmosäsong, om vi börjar med att titta på ordföranden?

Ett av storbolagen, Alfa Laval, har redan meddelat att ett skifte kommer att ske på ordförandestolen. Dennis Jönsson, född 1956, tidigare koncernchef på Tetra Pak föreslås ta över efter Anders Narvinger som fyller 72 år 2020. Inget ont om Anders Narvinger, som jag upplever har skött sin roll bra i Alfa Laval, men efter 17 år som ordförande är det helt klart dags för ett skifte.

I Trelleborg utsägs Hans Biörck till ordförande 2018 och lär sitt kvar i rollen några år till. Detsamma gäller Georg Brunstam i AAK och Hexpol som är relativt färsk på ordförandestolen i de båda Melker Schörling-kontrollerade bolagen. I fastighetsbolaget Wihlborgs finns det heller inget som talar för något annat än att Anders Jarl, tidigare mångårig vd, får fortsatt förtroende.

I de flesta av de nämnda bolagen är mixen dessutom sådan, inte minst sett till könsbalansen (i AAK och Hexpol är kvinnor till och med i majoritet), att det sannolikt inte kommer att bli några större rockader vid nästa årsstämma.

I byggkoncernen Peab kan det däremot väntas större förändringar inom ett par år. Tre av sju ledamöter kommer att fylla 70 år eller mer under 2020. Äldst av dessa är grundaren och vice ordföranden Mats Paulsson född 1944. Sannolikt är det sonen Fredrik Paulsson som efterhand tar över mer och mer av sin pappas roll.

Peabs ordförande Göran Grosskopf fyller 75 nästa år och kommer rimligen inte att ha så många år kvar i sin roll. Dessutom passerar ledamoten Lars Björk 70 år 2020.

Förr fanns det en informell 70-årsgräns då styrelseledamöter ansågs ha gjort sitt. Som tur är har denna gräns luckrats upp rejält under senare år. Många har en hel del kvar att ge även på äldre dagar, men precis som fotbollsspelare passerar styrelseledamöter förr eller senare en punkt där det blir svårt att hålla formen uppe.

Kort sagt: Valberedningarna i de noterade bolagen har en roll som lätt underskattas. Det är nästan alltid de namn som förslås […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Från Northvolt till Danir

    Först byggde han upp Sigma Connectivity ur återstoden av det nedlagda Sony i Lund. Sedan var han ansvarig för att bygga upp Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Nu blir han vd för Dan Olofssons ägarbolag Danir.

  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.