torsdag 21 november 2024

inloggad som

Referat: 34ornas förstafemma

Efter gårdagens fullsatta evenemang hos Rapidus partner PwC i Malmö är nu årets upplaga av 34orna ute. De första 29 namnen presenterade vi förra veckan. Listan har ingen inbördes ranking, inte mer än vi nominerat fem toppkandidater som avslöjades i går och intervjuades på scen. Här kan ni se mingelbilder från evenemanget. 

Ingen av de nominerade har fyllt 35 år, vilket enligt SCB är då vi slutar vara unga vuxna. Däremot har alla åstadkommit något. Här räcker det inte med bara talang, balla idéer eller coola jobbtitlar. Klicka här för att se hela listan på 34orna!

Den kanske mest uppenbara medlemmen i förstafemman är Orbital Systems grundare Mehrdad Mahdjoubi, som var först att ”avslöjas” och bjudas upp på scen. Hans plats på listan var ungefär lika överraskande som det kommer vara att se Markus Bergs namn i de kommande 100 landslagsuttagningarna, oavsett form, efter tisdagens mål.

Vi träffades för första gången på Malmö näringslivsgala, kommer du ihåg när det var? Du fick priset Årets näringslivsrookie, började Jan Wifstrand.

– 2014, svarade Mehrdad Mahdjoubi efter viss betänketid.

Och hur har det gått sen dess? Det har hänt en del…

– Ja jag har inget att klaga på. Jag tycker kanske det kunde gått snabbare men vi har sålt över 10.000 enheter, vi har 1.000 till på väg ut. Jag vet inte vilka metrics du är ute efter?

Wifstrand ville prata pengar. Mahdjoubi är trots sina 30 år någon typ av veteran i skånska startup-världen. Hans bolag har lockat kapital från bland andra Niklas Zennström och Karl-Johan Persson, sammanlagt runt 70 miljoner euro. Så när Mahdjoubi talade, då lyssnade nog de många unga entreprenörer som kommit till PwCs fullsatta bottenplan.

– Det sorgliga är att jag inte kan säga att jag gjorde si eller så för att attrahera kapital, jag kontaktade ingen. Och det är inte heller så deras sourcing-modell ser ut, de hittade mig, sa han.

Orbital Systems historia börjar som ett projekt i LTH:s regi och industridesignskolans samarbete med Nasa. Mahdjoubis idé föddes i uppdraget att skapa ett resurseffektivt hus på Mars, men rymdresor flera decennier i framtiden blev för abstrakt.

– Jag tänkte “det borde användas på Jorden innan dess”.

Just rötterna inom LTH och Nasas samarbete delar Mahdjoubi med nästa 34:a att bjudas upp på scen. Sofie Woge, 29 år, är vd för Tendo som utvecklar en robothandske för personer med nedsatt funktion i händerna.

– Det var samma resa men jag fokuserade på människans funktioner och att förstärka dem. Det skulle bli en typ av Iron Man, berättade Sofie Woge.

Tendo har fått in riskkapital och finansiellt stöd från flera håll. Ribban ligger högt, redan nästa år hoppas hon robothandsken når marknaden. I första hand kommer den rikta sig personer med ryggmärgsskador men expansionen ska ske snabbt.

Var befinner Tendo sig om några år när du är över 34? frågade Rapidus chefredaktör Niclas Lindstrand, Wifstrands Robin och ständige förolämpare.

– Då jobbar vi med produkter till mer än bara händerna, alltså andra kroppsdelar. Vi har fler kontor, anställda och framför allt hoppas jag att vi hjälpt miljoner människor, svarade Sofie Woge.

En annan ganska uppenbar kandidat till förstafemman är Pink Programmings Vanja Tufvesson. Hon är ett tydligt exempel på det som Rapidus söker i denna lista: mindre snack, mer verkstad. Så pass lite snack att hon är den enda bland topp fem som inte kunde komma på evenemanget.

Hon hade dock skickat en videohälsning tillsammans med en talande robot där hon skjuter över all ära till de över 100 volontärer Pink Programming har runtom i landet. Det blir Vanja Tufvessons sista nominering i 34orna, nästa år är hon nämligen 35. Men Pink Programming fortsätter växa och öka sitt bidrag till en mer jämställd IT-sektor, med huvudsponsorerna Volvo, Sigma, Axis och nu senast Amazon Web Services.

– Fram tills det är helt jämställt i IT-branschen kommer vi fortsätta expandera, sa Matilda Andersson från Pink Programming som agerade ställföreträdande.

Den som för många av Rapidus läsare nog är – eller var – mest okänd är Victor Ågren, 31 år. Han var nog också den av alla 34orna som minst ville vara på evenemanget och stå framför kamerorna. En person i publiken hade testat hans spel, plus Niclas Lindstrand.

Inom tv-spelsvärlden är han dock desto kändare. Han grundade bolaget DeadToast och ligger bakom kritikerrosade spelet My Friend Pedro.

– Det började med en enkel flash-version som spelades över 25 miljoner gånger, berättade Victor Ågren efter att ha dragit en kort beskrivning av spelet på engelska.

– Jag är så van vid den, det blir för mycket att översätta den i mitt huvud nu, la han till.

Grovt översatt lyder beskrivningen: en våldsam balett om vänskap, fantasi och en mans kamp för att utplåna alla i hans väg – på en banans befallning. Den fulla versionen tog Victor Ågren sedan 5 år att utveckla ensam och första veckan efter lansering hade spelet sålt över 250.000 exemplar.

– Företaget har i alla fall billig drift, sa han.

Yngst bland alla 34orna Anna von Gross. Hon kvalificerade inte till topp fem men har med sina 19 (!) fyllda år bara 1,5 decennium på sig att kvala in.

I denna första nominering fick hon agera undantaget. Förutom att vara ensam under 20 år är nämligen hennes företag RawStraw UF det enda på listan som inte är ett aktiebolag eller större organisation. Men det får ändå anses vara en stor bedriften att fått RawStraw utsett till årets svenska UF-företag och fyra i hela Europa. Företagets sugrör av svensk råhalm blir nog, liksom Anna von Gross, något att hålla koll på framöver.

– Det ska bli ett aktiebolag nu inom kort, UF-företaget ska likvideras, sa hon på scen.

Listans enda dansk-skånska representant är Mette Højen, 32, som nog kvalificerar till alla stjärnskottslistor på andra sidan bron. Hon gjorde sig känd i danska näringslivet efter att ha introducerat en ny retorisk disciplin: Ehrvervsretorik (alltså Näringslivsretorik). Hennes föreläsningar, böcker och rådgivning har skördat stora framgångar i Köpenhamns businessvärld och nu siktar hon in sig på Malmös chefer.

– Det handlar om konsten att tala tydligt och lyckas övertala andra i kritiska situationer. Det är något alla måste kunna, sa hon.

Vad säger du då om ordspråket ”tala är silver, tiga är guld”? frågade Jan Wifstrand.

Tystnad…

För att avsluta kvällen fick besökarna ett sista avslöjande från PwC:s Måns Liljenlov. Evenemanget och samarbetet kring 34orna görs om nästa år! Vi ses där!!

/Emiliano Strauss, Rapidus nyhetschef

Efter gårdagens fullsatta evenemang hos Rapidus partner PwC i Malmö är nu årets upplaga av 34orna ute. De första 29 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Tendo ger upp på börsen – säljer till bredbandsbolag

    Medtech-bolaget Tendo i Lund fanns på börsen med en robotiserad protes. Efter en misslyckad nyemission tas börsplatsen över av ett bredbandsbolag som tar köksvägen till börsen.

  • …och fler som har det jobbigt

    Det börsnoterade medtechbolaget Tendo tvingas avbryta sina kliniska studier på grund av bristande finansiering. Vd och grundare Sofie Woge ger dock inte upp. Så här lång tid har hon på sig.

  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.