söndag 13 oktober 2024

inloggad som

Skånska lupinbönor snart i frysdisken

|  
|  

Lupinta var en snackis bland matstånden på Malmöfestivalen. Snart kan Icas kunder lägga tempeh, gjorda på skånska lupinbönor, i sina varukorgar.

I Egypten, där agronomen Eslam Salah har sina rötter, äts picklade lupinbönor som snacks. Sedan 2018 har han utvecklat produkter gjorda på skånska lupinbönor, en idé som växte fram i ett inkubatorprogram vid Drivhuset på Malmö Universitet.

I våras var den första produkten klar, i form av tempeh – en fermenterad bönlimpa som kan användas i grytor och sallader. Produkten tillverkas i Findus gamla fabrik i Bjuv och fick en del uppmärksamhet i samband med Malmöfestivalen.

– Vi sålde 4000 portioner och fick oerhört god respons. Vår mat uppskattades inte bara av veganer och vegetarianer, utan också av andra, säger Eslam Salah, Lupintas vd och grundare.

Malmöföretaget, som nyligen utnämndes till Årets Nybyggare Region Syd, söker nu investerare. Grönsakshallen, dotterbolag till restauranggrossisten Martin & Servera, är Lupintas största kund och inom kort återfinns också de skånska lupinbönorna i en Ica-butik i Malmöområdet.

– I dag är lupinbönor okända för de flesta, men inom fem år hoppas vi att detta blir en naturlig del av mathållningen. Själva siktar vi på att bli Europaledande inom lupinbaserade livsmedel, säger Eslam Salah.

Kerstin Weman Thornell

Lupinta var en snackis bland matstånden på Malmöfestivalen. Snart kan Icas kunder lägga tempeh, gjorda på skånska lupinbönor, i sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ljuddesign sticker ut

    ,
    ”Det ska bli ett välkänt märke. Inte i Sverige, utan i världen.” Malmöbolaget Stonebjelks exklusiva designhögtalare är så långt ifrån massproduktion man kan komma. Ändå har Ludvig Stenbjelke hittat köpare över hela världen.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.


  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

  • Pommes ska lyfta Lundabolag

    En global kanadensisk koncern investerar cirka 10 miljoner kronor i Opticept och blir därmed en av de största ägarna i Lundabolaget. Företagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.