Lupinta var en snackis bland matstånden på Malmöfestivalen. Snart kan Icas kunder lägga tempeh, gjorda på skånska lupinbönor, i sina varukorgar.
I Egypten, där agronomen Eslam Salah har sina rötter, äts picklade lupinbönor som snacks. Sedan 2018 har han utvecklat produkter gjorda på skånska lupinbönor, en idé som växte fram i ett inkubatorprogram vid Drivhuset på Malmö Universitet.
I våras var den första produkten klar, i form av tempeh – en fermenterad bönlimpa som kan användas i grytor och sallader. Produkten tillverkas i Findus gamla fabrik i Bjuv och fick en del uppmärksamhet i samband med Malmöfestivalen.
– Vi sålde 4000 portioner och fick oerhört god respons. Vår mat uppskattades inte bara av veganer och vegetarianer, utan också av andra, säger Eslam Salah, Lupintas vd och grundare.
Malmöföretaget, som nyligen utnämndes till Årets Nybyggare Region Syd, söker nu investerare. Grönsakshallen, dotterbolag till restauranggrossisten Martin & Servera, är Lupintas största kund och inom kort återfinns också de skånska lupinbönorna i en Ica-butik i Malmöområdet.
– I dag är lupinbönor okända för de flesta, men inom fem år hoppas vi att detta blir en naturlig del av mathållningen. Själva siktar vi på att bli Europaledande inom lupinbaserade livsmedel, säger Eslam Salah.
Kerstin Weman Thornell