fredag 19 april 2024

inloggad som

Slutet för Swedish Growth Fund

Swedish Growth Fund, som investerat i en rad olika uppstartsbolag i Öresundsregionen, ska nu avvecklas. Det följer den ursprungliga planen, enligt före detta ordförande Cecilia Hollerup.

– Allt skedde i enlighet med fondens stadgar. Det var sagt redan från början att fonden skulle ha en begränsad livstid, säger Cecilia Hollerup, grundare och fondens före detta ordförande.

I november 2015 grundades Swedish Growth Fund, en skånsk fond som skulle investera i uppstartsbolag i Öresundsregionen. Planen var att driva fonden i tre till fem år.

Bioteknikbolaget Pronas Pharma blev fondens första investering, och sedan dess har fonden investerat i ytterligare ett tjugotal bolag som Zaplox, Follicum, BibbInstruments och Enersize. Nu har man nått vägs ände. Vid bolagsstämman i maj beslutades att fonden skulle likvideras.

– Många investerare har sett fonden som en bra möjlighet att ge hjälp längs vägen åt nya företag, och det känns förstås bra. Sedan är det totala resultatet lite lurigt om man bara ser på siffrorna. Flera företag har haft goda resultat, medan ett fåtal har fluktuerat ordentligt, säger Cecilia Hollerup.

Hon får medhåll från advokaten Thorbjörn Wennerholm på advokatfirman Lindahl, som utsetts till likvidator.

– Swedish Growth Fund har genom åren gjort ett stort antal investeringar till gagn för skånskt näringsliv. Det slutgiltiga resultatet kan vi dock inte veta förrän till årsskiftet då likvidationen avslutas.

Tillgångarna kommer antingen att delas ut till ägarna i kontanta medel eller i form av aktier i de numera börsnoterade bolagen, säger han.

Kerstin Weman Thornell

Swedish Growth Fund, som investerat i en rad olika uppstartsbolag i Öresundsregionen, ska nu avvecklas. Det följer den ursprungliga planen, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.