lördag 23 november 2024

inloggad som

Oatlys produktion räcker inte

|  
|  

Havreproduktbolaget Oatly bygger nya fabriker, men har ändå svårt att möta efterfrågan. Nu ska de diskutera med kommunen om att fyrfaldiga kapaciteten i Landskrona. Årets omsättning förväntas bli dubbelt så stor som förra året – över två miljarder kronor.

Hemmamarknaden är fortfarande störst för Oatly, men försäljningen i USA, Storbritannien och Kina ökar.

– Efterfrågan ökar mer än vi hinner bygga, butikshyllorna gapar ofta tomma i flera länder.  Vi har optioner på mer mark runt fabriken i Landskrona för att kunna bygga ut och öka produktionskapaciteten. Nu måste vi bara få ett godkänt miljötillstånd för 200 miljoner liter per år. Dessutom vill vi etablera en fabrik i Asien för att möta ökad efterfrågan i bland annat Kina, säger Linda Nordgren, kommunikatör på Oatly.

Hittills har bolaget endast haft en egen fabrik – i Landskrona – som har byggts ut i flera omgångar. Men i april i år öppnades bolagets andra fabrik på östkusten i USA. Denna månad körs den tredje fabriken i gång i Nederländerna, och på västkusten i USA pågår ett annat fabriksbygge. Oatly använder sig även av tredjepartsproducenter för att kunna möta den kraftigt ökade efterfrågan.

Omsättningen har mer än fördubblats första halvåret i år jämfört med samma tid förra året, då bolaget omsatte över en miljard kronor, enligt Linda Nordgren. Även personalstyrkan har fördubblats på ett år till 400 anställda globalt, en siffra som förväntas öka i och med nya fabriker och expansionen globalt. Och råvara råder det normalt ingen brist på.

– Vi vill köpa närodlat, men förra året fick vi för första gången importera havre på grund av den svenska torkan, säger Linda Nordgren.

Bolaget grundades 1992 och har huvudkontor i Malmö. Tekniken för att producera havrelivsmedel knoppades av från Lunds universitet av Rickard Öste. I ägarskaran finns det belgiska riskkapitalbolaget Verlinvest, den kinesiska dagligvarujätten China Resources, Industrifonden, Östersjöstiftelsen, Pågengruppen, grundarna, privatpersoner och anställda.

Elisabet Ottosson

Havreproduktbolaget Oatly bygger nya fabriker, men har ändå svårt att möta efterfrågan. Nu ska de diskutera med kommunen om att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.