fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Erik Olausson tar farväl

|  
|  

Kort sagt: Tolv år efter att jag klev in genom dörren på Rapidus som ung och grön journalistpraktikant är det dags att tacka för mig. Om det dryga decenniet varit omvälvande på ett personligt plan är det inget mot de radikala förändringar som det skånska näringslivet gått igenom.

Av Erik Olausson, chefredaktör emeritus

Öresundsbron står kvar och Lunds universitet är fortfarande länets akademiska motor. I den skånska entreprenörsbubblan är Hampus Jakobsson, Sarah Fredriksson och Dan Olofsson ännu heta namn.

Ändå tycks många av Rapidus rubriker från 2007 beskriva en annan planet. Sedan länge glömda företagsnamn som Malmöbaserade Avail Intelligence, ReadSoft i Helsingborg och Ultrazonix i Lund flimrar förbi. Hetast på IT-himlen var Brimstone och bland PR-byråerna dominerade Sund Kommunikation.

I Malmö var Citytunneln inte invigd, Hyllie fortfarande en lerig åker och högskolans universitetsstatus ännu bara en våt dröm för Ilmar Reepalu.

Men det är ändå Lund som tvingats till störst förnyelse. 2007 hade AstraZeneca fortfarande en gigantisk forskningsavdelning i stan. Och Rapidus-rubriken ”Spaden i jorden för Sony Ericssons storexpansion i Lund” säger det mesta om feberyran som då rådde i mobilklustret.

Samma år lanserade Apple sin första Iphone-modell och effekten av det lever vi fortfarande med i regionen. Det som i dag är Sony Mobile har i omgångar hyvlats ned till en bråkdel av sin forna storlek. Så sent som i slutet av augusti lades ett nytt varsel i den pågående sparrundan.

I gengäld har Lunds näringsliv fått en bredare bas att stå på. Hålen efter AstraZeneca och Sony Mobile har till stor del fyllts igen av en myriad mer eller mindre lyckade förhoppningsbolag, samtidigt som den lediga kompetensen lockat hit storföretag som Volvo, Bosch och grafikkortsjätten Nvidia. Ericsson rekryterar igen i staden och Axis nya huvudkontor sträcker sig mot himlen.

På pluskontot har Lund också fått prestigebyggen som Ideon Gateway, Max IV och snart ESS och spårvägen att skryta med.

2007 sniffade vi, liksom idag, på en kommande lågkonjunktur efter många år av stadig tillväxt. Men bakom de rena konjunktursiffrorna döljer sig en förändring som ritat om spelplanen rejält för de skånska tillväxtbolagen: möjligheten att på ett tidigt stadium dra in riskkapital via aktiemarknaden. Det senaste decenniet har antalet listade teknik- och life science-bolag dubblats i regionen till långt över 100. Tillsammans har de plockat in mångmiljardbelopp.

De mest intressanta rubrikerna från 2007 handlar dock inte om kapitalinjektioner utan om företeelser som då inte verkade vara så viktiga. ”Nytt företagshotell i Tretorns gamla lokaler” beskrev det första stapplande steget till det som senare blev Helsingborgs verkliga nav för innovationsbolag. I dag heter företagshotellet Mindpark och hyser ett 70-tal bolag.

”Dansk riskkapitaljätte tar sikte på Skåne” handlade om den då rätt okända aktören Sunstones Capitals kliv över sundet. Sedan dess har Sunstone och förgreningen Heartcore Capital bland annat lotsat Alligator Bioscience och Boozt till börsen under uppmärksammade former, gått in som storägare i FlatFrog och hjälpt till när Lundabolaget Galecto Biotech förra hösten tog in över 800 miljoner kronor.

Själv låg jag bakom rubriken ”Nytt Malmöbolag ska ta antikhandeln till nätet”, om en nystart inom e-handelskoncernen CarpetVista. Enligt senaste bokslutet har koncernen växt till att omsätta 370 miljoner kronor.

Betydligt sämre har det gått för bolaget jag skrev om i min allra första Rapidus-artikel: Active Biotech. Efter flera medicinska bakslag har ledningen kapat ner verksamheten till tolv anställda och sålt fastigheten i nordöstra Lund för att bättra på kassaflödet.

Det går kort sagt aldrig att veta i förväg vad som kommer bli stort och vad som kommer tyna bort. Men chansen är stor att fröna till morgondagens succéer redan börjat gro. Och chansen är stor att Rapidus redan skrivit om dem.

Jag vill rikta ett stort tack till alla Rapidus-läsare, till alla som genom åren låtit sig intervjuas och till alla som hört av sig med tips och synpunkter på innehållet. Utan er hade det inte blivit något nyhetsbrev. Niclas Lindstrand och den vassa Rapidus-redaktionen kommer fortsätta leverera exklusiva nyheter, skarpa analyser och nätverksträffar i toppklass. Själv börjar jag efter årsskiftet en tjänst som IT-konsult på Academic Work. Vi ses i minglet!

Kort sagt: Tolv år efter att jag klev in genom dörren på Rapidus som ung och grön journalistpraktikant är det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.