Kort sagt: Det har skrivits spaltmil om vilket hot Brexit är. Men att brittiska företag nu sneglar på Öresund och specifikt Skåne är en trivsam bieffekt som kan mildra smällen för det lilla exportberoende Sverige. Spelar vi bara våra kort rätt, och utnyttjar att regionen växer, kan Skåne bli vad Irland var under det tidiga 90-talet – det enklaste sättet att ta sig in i EU.
Av Niclas Lindstrand, Rapidus chefredaktör
Mannen med den lustiga frisyren (nej, inte Donald Trump den här gången, utan hans engelska tvilling Boris Johnson) är villig att begå statskupp för att få lämna EU. En lika stenhård Brexit som när det engelska fotbollslandslaget traditionsenligt förlorar på straffar i kvartsfinalen av valfritt mästerskap (och skyller på domaren) blir allt mer troligt.
Det får tuffa konsekvenser för Sverige. Storbritannien är en av våra största exportmarknader och främsta partners inom EU, men ett ljus i kanaltunneln gick att skymta i veckan. Inte för att bioteknikföretaget Viramal, som Rapidus skrev om i tisdags, är någon stor spelare (än). Utan för att de inte är ensamma om att höja blicken från sin ljumna öl på hemmaplan och planera en flykt till den skånska myllan.
Även om det brittiska parlamentet skulle ta sitt förnuft till fånga och via en ny folkomröstning riva upp det dåraktiga beslutet att lämna EU så kan skadan redan vara skedd. Alla utvecklingsbolag med självbevarelsedrift har börjat se sig om efter länder där de kan gå i exil och kan mycket väl upptäcka att det är bättre i Skåne än i England även om det aldrig blir någon Brexit. (Skåne vinner tveklöst när det gäller både väder och mat, till att börja med.)
Naturligtvis går inte Storbritannien under utan EU. Landet i sig är världens femte största ekonomi och dess största handelspartnern är utan jämförelse USA. (De båda ledarna kan dessutom utbyta lite tips om hur man håller håret så… originellt.) Men på tre områden överlappar det brittiska näringslivet minst lika mycket med Sverige och Skåne: life science, kommunikationsteknik och tillverkningsindustri. Framför allt det förstnämnda är förstås intressant med skånska ögon. I dag konkurrerar svenska och brittiska företag inom de branscherna. Men konkurrens kan snabbt utbytas mot komplement när man kommer in under ett gemensamt paraply, som Medicon Valley Alliance.
När de amerikanska IT-jättarna kom till Europa under sent 80-tal och tidigt 90-tal satte sig nästan alla på Irland. Det var inte (bara) tillgången på Guinness som lockade, utan kombinationen av ett engelskspråkigt land med hög utbildningsnivå, förhållandevis låga lönekostnader – och att komma innanför EU:s skyddande murar. I dag kan Skåne och Öresund erbjuda allt detta. Vi är i praktiken alla tvåspråkiga (och stolta över det, till skillnad från fransmän), välutbildade och på grund av kronfallet billiga, åtminstone på denna sidan bron. Att de flesta kan citera Monty Python i sömnen och har ett favoritlag i Premier League skadar knappast heller.
Medan EU krymper växer dessutom Öresund som region. Om tio år ska Fehmarn Bält-förbindelsen vara färdig. Då är regionen inte dansk-svensk längre utan tysk-dansk-svensk med fyra timmars tågfärd från Malmö till Hamburg. För ett life science-bolag, med sina långa utvecklingstider, är tio år inte någon enorm tidsrymd.
Det gör också att Skåne är mycket mer attraktivt än Stockholm för ett brittiskt företag som överväger att gå i landsflykt. Den fysiska närheten till en mycket större marknad och EU:s kärnområde slår Stureplan med hästlängder. Invest in Skåne har fått en straffspark och vi vet alla hur straffläggningar slutar för England i mästerskap.
Tillsammans med Danmark är Skåne ett svårslaget alternativ för flyktande life science-företag. Och Skåne har ett övertag mot grannlandet också: gynnsammare skatteregler för aktiesparare gör att även danska företag gärna börsnoterar sig i Sverige i stället för i hemlandet. Är det något som life science-branschen ständigt har behov av så är det pengar.
England kan å sin sida ha försatt sig i den svåraste situationen sedan åttondelsfinalen mot Argentina 1998, när David Beckham blev utvisad för en ful eftersläng. (Profetiskt nog av en dansk domare.) Precis som då kan matchen vara förlorad för England redan innan domaren blåser av den.