torsdag 21 november 2024

inloggad som

Analys: Vänta med att skåla för Staffanstorp

Kort sagt: Visst är det roligt att läsa att Microsoft storsatsar i Staffanstorp och Skåne. Men det är alldeles för tidigt att jubla. Jätteföretag av denna typ är både vana vid att få som de vill och lynniga med var de verkligen satsar. Så spara champagnen tills det omtalade datacentret faktiskt är byggt.

Av Niclas Lindstrand

Hela Skåne gör vågen för att Microsoft kommer tillbaka. Det är mindre än ett år sedan mjukvarujätten övergav vår landsända genom att stänga Lundakontoret och säga upp 40 anställda på vad som en gång var Scalado. Så även om beskedet om etableringen av ett datacentrum i Staffanstorp naturligtvis är välkommet så finns det skäl att vänta med jublet. Först ska vi se om det alls byggs något.

Ingen vet hur stor satsningen i Staffanstorp egentligen blir, eller åtminstone vill ingen berätta det. Microsoft är numera ett mycket hemlighetsfullt företag, vars pressavdelning lite motvilligt kan sträcka sig till att bekräfta att företaget existerar. (En gång för minst 100 år sedan, eller åtminstone 25, kunde jag intervjua Bill Gates genom att bara ställa frågor till honom på en trottoar i New York, på väg mellan en presskonferens och ett cocktailparty. Han verkade lite förlägen, men ingen PR-människa eller livvakt hade något problem med det. Det var då det.)

Men naturligtvis är varumärket så starkt att det automatiskt blir det största som hänt kommunen sedan Tiffany Persson föddes. Om det nu händer. Och om det nu varar. Hemlighetsmakeriet gör att det finns många frågor som aldrig besvaras. Rapidus uppmärksammade i veckan frågetecknen kring elförsörjningen i ett Skåne där Pågen överväger att flytta på grund av elbrist och ventilationsföretaget Lindab investerar nästan överallt i Europa utom i Skåne av samma skäl. I Gästrikland har Microsoft slagit sig ihop med Vattenfall för att vara säkra på att det nya datacentret mellan Gävle som Sandviken ska ha försörjning.

Det blir ett grannlaga arbete för Eon att behandla alla kunder lika, samtidigt som företag av Microsofts storlek och tyngd har vant sig vid att ha en alldeles egen gräddfil till ungefär allting. Det blir också en ny värld för Staffanstorps kommun, vars största arbetsgivare 2017 utöver kommunen själv var Kooperativet Vilja och Abbekås Åkeri med 125 respektive 75 anställda, enligt SCB.

Stora företag söker sig gärna till små kommuner för att marken är billig – och kommunen lätt att ha att göra med. Microsoft hade aldrig velat bygga sitt datacentrum i Malmö eller Lund, marken är alldeles för dyr. (Och i Lund är varenda tegelsten dessutom K-märkt.) Det var heller inte storstäderna som tävlade om att få Northvolts batterifabrik, som hamnade i Skellefteå efter det närmaste en dokusåpa som svenska kommunala näringslivsenheter någonsin kommit.

Vi olyckskorpar kan påminna om hur beroendet av en enda stor arbetsgivare kan bli förödande genom att peka på Trollhättan, som blev en arbetsmarknadsmässig katastrofzon när Saabfabriken slog igen 2011.

Eller för den delen på Esbjerg, där Facebook så sent som i mars la ned sina planer på att bygga just ett datacenter. Eller på Aabenraa i södra Danmark där Apple i juni ångrade sig och inte alls skulle bygga – ett annat datacenter. Lite mark på vischan i Skåne eller Danmark är växelpengar för de multinationella företagen, de köper mer än de använder och säger bara ”strategiska förändringar” när mattan rycks bort under den nyss så glada lilla kommunen.

Visst ska Staffanstorp och Skåne glädjas över att det för en gångs skull inte var en kommun långt norrut som fick den stora etableringen. Men det är bäst för Tiffany Persson att hon inte ger upp sin stol på Salong Diana för att söka jobb på Microsoft förrän datacentret faktiskt står där.

Kort sagt: Visst är det roligt att läsa att Microsoft storsatsar i Staffanstorp och Skåne. Men det är alldeles för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.