tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Historien om 100 frukostmöten

|  
|  

Det var den 24 april 2001 Rapidus arrangerade det första frukostmötet.

Som vi hoppas nu framgått, efter gårdagens inbjudan, är det snart dags för frukostmöte nr 100. Det känns stort att få celebrera detta i Lunds Domkyrka, tillsammans med den svensk (och Lundapåg!) som torde vara den mest centralt placerade i hela världspolitiken: toppdiplomaten Olof Skoog.

Av Jan Wifstrand, Rapidus vd och grundare

Låt oss säga det direkt: Vi är mycket stolta över denna obrutna svit av scensamtal med en samling skarpa profiler på toppnivå i Sverige och även några andra länder.

Men föga anade vi då, 2001, att vår testballong hos Ernst & Young (ja, så hette de då), skulle resultera i Sveriges mest hållbara rad av samtal om näringslivet. Allt började med ett infall.

Trots att idén bakom är mycket enkel är den ovanlig. Rapidus tar sina medlemmar hem till värdarna som samarbetar med oss. Vi träffas inte i en neutral lokal, vi möter våra profiler i ett ”Hemma hos” våra partners.

På frukostmötena hålls inga föredrag och visas inte en rad trista diagram med stela staplar (jag minns hur svårt det var att övertyga Anders Borg om detta, pust…). Vi för samtal och de handlar både om befattning och person. Ja, vi syftar till att fördjupa oss i personen också och ingen har någon gång protesterat.

Jag har såklart själv i många år funderat över den bästa intervjutekniken och fått många många frågor om detta från er flitiga besökare.

Får gästerna på scen veta frågorna i förväg?

NEJ. Gästen får en orientering om hur formatet ser ut och en snabb genomgång av vilka huvudämnen jag tänker fråga om. Och jag sparar alltid några överraskningar, för spontanitetens skull.

Förbjuder gästen vissa frågor?

NEJ. Det har hänt enstaka gånger att jag fått sådana påstötningar. Svaret har alltid varit det samma. Jag frågar vad jag vill, och sedan står det föremålet fritt att avböja att kommentera. Alla accepterar detta förhållningssätt när de känner att de blir behandlade med respekt.

Har jag själv en förebild i rollen som intervjuare?

I viss mån. Den engelske programledaren David Frost, som avled för sex år sedan, har som jag ser det överträffats av få i grenen underhållande samtal om tunga ämnen, utan aggression och utan inställsamhet. Frost var en mästare på att ställa alla kritiska frågor utan att få den intervjuade att vägra, likt en hopphäst inför ett svårt hinder.

Så vill vi ha det på Rapidus också. Backa inte för det kontroversiella, men håll alltid en anständig ton.

Får gästerna betalt för att medverka?

NEJ. Men vi har avstått från några som tycker att även journalistiska intervjuer ska arvoderas.

Vilket ser jag själv som det bästa frukostmötet av alla?

Det har ännu inte hållits.

Vi ses väl den 2 september i Lund?

Rapidus frukostvärdar 2019 är Sparbanken Skåne, Advokatfirman Lindahl, PwC och Hypergene.

Det var den 24 april 2001 Rapidus arrangerade det första frukostmötet. Som vi hoppas nu framgått, efter gårdagens inbjudan, är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.