torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Analys: Färre men bättre börsintroduktioner

Kort sagt: Börsfesten är över för de skånska innovationsbolagen som söker kapital, men det finns fortfarande pengar att hämta i efterfesten. Vi kommer se färre börsintroduktioner under slutet av högkonjunkturen, men de som ändå görs kan i gengäld bli desto bättre när investerarna blivit kräsnare och försiktigare.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus tf. chefredaktör

När första halvleken av 2019 spelats färdigt är det börsen som varit i fokus för de innovativa skånska företagen. Samma börs som nyligen var ett ymnighetshorn av riskkapital har varit lynnig och opålitlig när minsta tecken på problem lett till omotiverat stora kursfall. Värst har det förstås varit för de små utvecklingsbolagen vars utlovade vinster ligger många år in i framtiden. Det senaste halvåret har bara två skånska bolag noterats på Nasdaq Stockholms huvudlista: Lime Technologies i Lund och Ascelia Pharma i Malmö.

Att företags framtid styrs av nattliga Twitterinlägg från världens mäktigaste man med världens märkligaste frisyr har blivit vardagsmat. Men det vore alldeles för enkelt att skylla allt på Donald Trumps korta stubin. Den är inget nytt i sig och tidigare har börsen återhämtat sig nästa dag när den insåg att presidentens twittrande inte startade tredje världskriget den här gången heller.

Ängsligheten på marknaden handlar nu mer om att många aktier på börsen är högt värderade. Investerarna vet om det men vill inte missa en fortsatt uppgång eftersom räntebärande papper inte är något alternativ när räntan är vid fryspunkten. Detta samtidigt som samma investerare fruktar ett slut på de goda åren och början på lågkonjunkturen. Alltså gäller det att vara först med att sälja så fort utvecklingen får skrämselhicka.

Det hände i december och det hände i maj igen. En misslyckad börsintroduktion kan innebära slutet för ett litet företag som är beroende av nytt kapital för sina kliniska studier; att ta in mer pengar när aktiekursen störtdykt är lika lätt som att sälja sand på Gotska Sandön.

Så är det kört att börsnotera sig? Nej. Men det krävs mer än det gjorde för något år sedan. Det är analytikerna medvetna om, det är investerarna medvetna om och tack och lov är företagen medvetna om det. Det var ingen panik som gjorde att så många skånska – och några danska – företag sköt sina börsplaner på framtiden under halvåret, som Rapidus rapporterade om i början av maj. Det var en sund bedömning av hur volatil marknaden var, vilket den också visade sig vara bara någon vecka senare när den störtdyk för en handelskrigsförklaring mellan USA och Kina som – förstås – inleddes på Twitter.

Malmöföretaget Ascelia Pharma, som faktiskt noterade sig under halvåret, gjorde en fin introduktion, men har sedan fått se börskursen sjunka tillbaka utan att någon kan förklara varför. Att jämföra med andra nynoterade Skåneföretag går inte eftersom det inte finns några. Senast ut var Lime Technologies i Lund, som utvecklar CRM-system och absolut inte elskotrar som folk snubblar över på trottoaren. Det kanske låter tråkigare, men också mycket säkrare. Både på börsen och på gångbanan.

Ascelia och Lime skiljer sig på ett viktigt sätt från flera bolag som bestämde sig för att vänta: intäkterna. Lime har inte sett röda siffror i sin årsredovisning sedan 2014, då de fortfarande hette Lundalogik. Så sent som igår köpte de dessutom stora andelar av branschkollegorna Janjoo och More intenz, med möjlighet att över hela företagen. Ascelia noterade sig för att finansiera huvudprodukten Mangoral genom fas 3-studier och hela vägen till marknaden Det är en stor skillnad mot att göra en nyemission som måste följas av en till och en till, för att någon gång i framtiden få ut en produkt. Då kan lågkonjunkturen mycket väl redan ha slagit till på allvar.

Vi kommer att få se fler börsintroduktioner under högkonjunkturens efterfest. De kommer bara att vara färre. Och förhoppningsvis bättre.

Kort sagt: Börsfesten är över för de skånska innovationsbolagen som söker kapital, men det finns fortfarande pengar att hämta i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

  Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

 • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

  Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

 • Hon ska leda klimatklustret

  Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.


 • Lime fortsätter uppåt

  Det är inga sura miner när CRM-jätten Lime från Lund summerar helåret 2023. Klyftiga investeringar och en stark produktportfölj gör att bolaget håller en bra tillväxttakt.

 • Förväntningar växer på Ascelia efter försenade fas 3-resultat

  Ascelia Pharmas aktie har stigit med 200 procent på ett par månader. Ledningen har köpt aktier inför stundande fas 3-resultat. Men bolaget behöver pengar sedan resultaten dröjt.

 • Lime förvärvar Malmöbolag

  CRM-jätten Lime Technologies i Lund förvärvar 85 procent av aktierna i Malmöbaserade SportAdmin i Skandinavien till ett mångmiljonbelopp.

 • …och Lime utmanar Getaccept

  CRM-jätten Lime Technologies lanserar ett så kallat CPQ-system, som automatiserar skapandet av offerter. Lime blir därmed lokal konkurrent till Getaccept, […]

 • Ascelia Pharma klart med fas 3

  Malmöbolaget Ascelia Pharma, noterat på Stockholmsbörsen, har avslutat sin fas 3-studie för läkemedelskandidaten Orviglance och inväntar resultaten inom kort. Vid […]

 • Han jagar förvärv åt Lime

  Johan Andersson tar plats i Lime Technologies ledning som chef för förvärv och strategi. Han främsta fokus blir att accelerera […]

 • Dagens rapporter

  Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

 • Lime Go till Danmark och Norge

  Det har gått trögt för budgetversionen av IT-företaget Lime Technologies CRM-system, Lime Go. Nu är det dags för ett lanseringsförsök […]

 • Kompetensbrist tvingar Lime till Polen

  IT-bolaget Lime Technologies öppnar ett utvecklingskontor i Krakow i Polen. Orsaken är kompetensbrist på hemmaplan i Lund och övriga Sverige. […]

 • Hon är Limes nya finanschef

  Lime Technologies har värvat en ny finanschef i Maria Wester, som senast kommer från samma roll på Min Doktor.  – […]