onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Analys: Färre men bättre börsintroduktioner

Kort sagt: Börsfesten är över för de skånska innovationsbolagen som söker kapital, men det finns fortfarande pengar att hämta i efterfesten. Vi kommer se färre börsintroduktioner under slutet av högkonjunkturen, men de som ändå görs kan i gengäld bli desto bättre när investerarna blivit kräsnare och försiktigare.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus tf. chefredaktör

När första halvleken av 2019 spelats färdigt är det börsen som varit i fokus för de innovativa skånska företagen. Samma börs som nyligen var ett ymnighetshorn av riskkapital har varit lynnig och opålitlig när minsta tecken på problem lett till omotiverat stora kursfall. Värst har det förstås varit för de små utvecklingsbolagen vars utlovade vinster ligger många år in i framtiden. Det senaste halvåret har bara två skånska bolag noterats på Nasdaq Stockholms huvudlista: Lime Technologies i Lund och Ascelia Pharma i Malmö.

Att företags framtid styrs av nattliga Twitterinlägg från världens mäktigaste man med världens märkligaste frisyr har blivit vardagsmat. Men det vore alldeles för enkelt att skylla allt på Donald Trumps korta stubin. Den är inget nytt i sig och tidigare har börsen återhämtat sig nästa dag när den insåg att presidentens twittrande inte startade tredje världskriget den här gången heller.

Ängsligheten på marknaden handlar nu mer om att många aktier på börsen är högt värderade. Investerarna vet om det men vill inte missa en fortsatt uppgång eftersom räntebärande papper inte är något alternativ när räntan är vid fryspunkten. Detta samtidigt som samma investerare fruktar ett slut på de goda åren och början på lågkonjunkturen. Alltså gäller det att vara först med att sälja så fort utvecklingen får skrämselhicka.

Det hände i december och det hände i maj igen. En misslyckad börsintroduktion kan innebära slutet för ett litet företag som är beroende av nytt kapital för sina kliniska studier; att ta in mer pengar när aktiekursen störtdykt är lika lätt som att sälja sand på Gotska Sandön.

Så är det kört att börsnotera sig? Nej. Men det krävs mer än det gjorde för något år sedan. Det är analytikerna medvetna om, det är investerarna medvetna om och tack och lov är företagen medvetna om det. Det var ingen panik som gjorde att så många skånska – och några danska – företag sköt sina börsplaner på framtiden under halvåret, som Rapidus rapporterade om i början av maj. Det var en sund bedömning av hur volatil marknaden var, vilket den också visade sig vara bara någon vecka senare när den störtdyk för en handelskrigsförklaring mellan USA och Kina som – förstås – inleddes på Twitter.

Malmöföretaget Ascelia Pharma, som faktiskt noterade sig under halvåret, gjorde en fin introduktion, men har sedan fått se börskursen sjunka tillbaka utan att någon kan förklara varför. Att jämföra med andra nynoterade Skåneföretag går inte eftersom det inte finns några. Senast ut var Lime Technologies i Lund, som utvecklar CRM-system och absolut inte elskotrar som folk snubblar över på trottoaren. Det kanske låter tråkigare, men också mycket säkrare. Både på börsen och på gångbanan.

Ascelia och Lime skiljer sig på ett viktigt sätt från flera bolag som bestämde sig för att vänta: intäkterna. Lime har inte sett röda siffror i sin årsredovisning sedan 2014, då de fortfarande hette Lundalogik. Så sent som igår köpte de dessutom stora andelar av branschkollegorna Janjoo och More intenz, med möjlighet att över hela företagen. Ascelia noterade sig för att finansiera huvudprodukten Mangoral genom fas 3-studier och hela vägen till marknaden Det är en stor skillnad mot att göra en nyemission som måste följas av en till och en till, för att någon gång i framtiden få ut en produkt. Då kan lågkonjunkturen mycket väl redan ha slagit till på allvar.

Vi kommer att få se fler börsintroduktioner under högkonjunkturens efterfest. De kommer bara att vara färre. Och förhoppningsvis bättre.

Kort sagt: Börsfesten är över för de skånska innovationsbolagen som söker kapital, men det finns fortfarande pengar att hämta i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.