tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Färre men bättre börsintroduktioner

Kort sagt: Börsfesten är över för de skånska innovationsbolagen som söker kapital, men det finns fortfarande pengar att hämta i efterfesten. Vi kommer se färre börsintroduktioner under slutet av högkonjunkturen, men de som ändå görs kan i gengäld bli desto bättre när investerarna blivit kräsnare och försiktigare.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus tf. chefredaktör

När första halvleken av 2019 spelats färdigt är det börsen som varit i fokus för de innovativa skånska företagen. Samma börs som nyligen var ett ymnighetshorn av riskkapital har varit lynnig och opålitlig när minsta tecken på problem lett till omotiverat stora kursfall. Värst har det förstås varit för de små utvecklingsbolagen vars utlovade vinster ligger många år in i framtiden. Det senaste halvåret har bara två skånska bolag noterats på Nasdaq Stockholms huvudlista: Lime Technologies i Lund och Ascelia Pharma i Malmö.

Att företags framtid styrs av nattliga Twitterinlägg från världens mäktigaste man med världens märkligaste frisyr har blivit vardagsmat. Men det vore alldeles för enkelt att skylla allt på Donald Trumps korta stubin. Den är inget nytt i sig och tidigare har börsen återhämtat sig nästa dag när den insåg att presidentens twittrande inte startade tredje världskriget den här gången heller.

Ängsligheten på marknaden handlar nu mer om att många aktier på börsen är högt värderade. Investerarna vet om det men vill inte missa en fortsatt uppgång eftersom räntebärande papper inte är något alternativ när räntan är vid fryspunkten. Detta samtidigt som samma investerare fruktar ett slut på de goda åren och början på lågkonjunkturen. Alltså gäller det att vara först med att sälja så fort utvecklingen får skrämselhicka.

Det hände i december och det hände i maj igen. En misslyckad börsintroduktion kan innebära slutet för ett litet företag som är beroende av nytt kapital för sina kliniska studier; att ta in mer pengar när aktiekursen störtdykt är lika lätt som att sälja sand på Gotska Sandön.

Så är det kört att börsnotera sig? Nej. Men det krävs mer än det gjorde för något år sedan. Det är analytikerna medvetna om, det är investerarna medvetna om och tack och lov är företagen medvetna om det. Det var ingen panik som gjorde att så många skånska – och några danska – företag sköt sina börsplaner på framtiden under halvåret, som Rapidus rapporterade om i början av maj. Det var en sund bedömning av hur volatil marknaden var, vilket den också visade sig vara bara någon vecka senare när den störtdyk för en handelskrigsförklaring mellan USA och Kina som – förstås – inleddes på Twitter.

Malmöföretaget Ascelia Pharma, som faktiskt noterade sig under halvåret, gjorde en fin introduktion, men har sedan fått se börskursen sjunka tillbaka utan att någon kan förklara varför. Att jämföra med andra nynoterade Skåneföretag går inte eftersom det inte finns några. Senast ut var Lime Technologies i Lund, som utvecklar CRM-system och absolut inte elskotrar som folk snubblar över på trottoaren. Det kanske låter tråkigare, men också mycket säkrare. Både på börsen och på gångbanan.

Ascelia och Lime skiljer sig på ett viktigt sätt från flera bolag som bestämde sig för att vänta: intäkterna. Lime har inte sett röda siffror i sin årsredovisning sedan 2014, då de fortfarande hette Lundalogik. Så sent som igår köpte de dessutom stora andelar av branschkollegorna Janjoo och More intenz, med möjlighet att över hela företagen. Ascelia noterade sig för att finansiera huvudprodukten Mangoral genom fas 3-studier och hela vägen till marknaden Det är en stor skillnad mot att göra en nyemission som måste följas av en till och en till, för att någon gång i framtiden få ut en produkt. Då kan lågkonjunkturen mycket väl redan ha slagit till på allvar.

Vi kommer att få se fler börsintroduktioner under högkonjunkturens efterfest. De kommer bara att vara färre. Och förhoppningsvis bättre.

Kort sagt: Börsfesten är över för de skånska innovationsbolagen som söker kapital, men det finns fortfarande pengar att hämta i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.