onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Färre men bättre börsintroduktioner

Kort sagt: Börsfesten är över för de skånska innovationsbolagen som söker kapital, men det finns fortfarande pengar att hämta i efterfesten. Vi kommer se färre börsintroduktioner under slutet av högkonjunkturen, men de som ändå görs kan i gengäld bli desto bättre när investerarna blivit kräsnare och försiktigare.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus tf. chefredaktör

När första halvleken av 2019 spelats färdigt är det börsen som varit i fokus för de innovativa skånska företagen. Samma börs som nyligen var ett ymnighetshorn av riskkapital har varit lynnig och opålitlig när minsta tecken på problem lett till omotiverat stora kursfall. Värst har det förstås varit för de små utvecklingsbolagen vars utlovade vinster ligger många år in i framtiden. Det senaste halvåret har bara två skånska bolag noterats på Nasdaq Stockholms huvudlista: Lime Technologies i Lund och Ascelia Pharma i Malmö.

Att företags framtid styrs av nattliga Twitterinlägg från världens mäktigaste man med världens märkligaste frisyr har blivit vardagsmat. Men det vore alldeles för enkelt att skylla allt på Donald Trumps korta stubin. Den är inget nytt i sig och tidigare har börsen återhämtat sig nästa dag när den insåg att presidentens twittrande inte startade tredje världskriget den här gången heller.

Ängsligheten på marknaden handlar nu mer om att många aktier på börsen är högt värderade. Investerarna vet om det men vill inte missa en fortsatt uppgång eftersom räntebärande papper inte är något alternativ när räntan är vid fryspunkten. Detta samtidigt som samma investerare fruktar ett slut på de goda åren och början på lågkonjunkturen. Alltså gäller det att vara först med att sälja så fort utvecklingen får skrämselhicka.

Det hände i december och det hände i maj igen. En misslyckad börsintroduktion kan innebära slutet för ett litet företag som är beroende av nytt kapital för sina kliniska studier; att ta in mer pengar när aktiekursen störtdykt är lika lätt som att sälja sand på Gotska Sandön.

Så är det kört att börsnotera sig? Nej. Men det krävs mer än det gjorde för något år sedan. Det är analytikerna medvetna om, det är investerarna medvetna om och tack och lov är företagen medvetna om det. Det var ingen panik som gjorde att så många skånska – och några danska – företag sköt sina börsplaner på framtiden under halvåret, som Rapidus rapporterade om i början av maj. Det var en sund bedömning av hur volatil marknaden var, vilket den också visade sig vara bara någon vecka senare när den störtdyk för en handelskrigsförklaring mellan USA och Kina som – förstås – inleddes på Twitter.

Malmöföretaget Ascelia Pharma, som faktiskt noterade sig under halvåret, gjorde en fin introduktion, men har sedan fått se börskursen sjunka tillbaka utan att någon kan förklara varför. Att jämföra med andra nynoterade Skåneföretag går inte eftersom det inte finns några. Senast ut var Lime Technologies i Lund, som utvecklar CRM-system och absolut inte elskotrar som folk snubblar över på trottoaren. Det kanske låter tråkigare, men också mycket säkrare. Både på börsen och på gångbanan.

Ascelia och Lime skiljer sig på ett viktigt sätt från flera bolag som bestämde sig för att vänta: intäkterna. Lime har inte sett röda siffror i sin årsredovisning sedan 2014, då de fortfarande hette Lundalogik. Så sent som igår köpte de dessutom stora andelar av branschkollegorna Janjoo och More intenz, med möjlighet att över hela företagen. Ascelia noterade sig för att finansiera huvudprodukten Mangoral genom fas 3-studier och hela vägen till marknaden Det är en stor skillnad mot att göra en nyemission som måste följas av en till och en till, för att någon gång i framtiden få ut en produkt. Då kan lågkonjunkturen mycket väl redan ha slagit till på allvar.

Vi kommer att få se fler börsintroduktioner under högkonjunkturens efterfest. De kommer bara att vara färre. Och förhoppningsvis bättre.

Kort sagt: Börsfesten är över för de skånska innovationsbolagen som söker kapital, men det finns fortfarande pengar att hämta i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Stark avslutning på 2024 för Lime

    Lundabolaget Lime Technologies avslutade 2024 starkt, med en tillväxt på 19 procent. – En mer optimistisk känsla på marknaden avslutar året, skriver Nils Olsson i rapporten. Men alla bolag i dagens rapportflod visar inte samma tillväxt.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.