onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Nyfinansierat Triomed har USA-planen klar

|  
|  

Medicinteknikbolaget Triomed har, efter diskussioner med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, lagt strategin för registrering av sin utrustning för patienter med njursvikt – och därefter lansering i USA 2020. Dessutom har bolaget förstärkt kassan med 12 miljoner kronor från tidigare ägare.

Lundabaserade Triomed håller på att utveckla två olika bärbara medicintekniska maskiner. Längst har en ultrafiltreringsutrustning, som ska behandla patienter som samlar för mycket vätska i kroppen, kommit. Den håller på att testas i kliniska studier vid Karolinska institutet i Stockholm och på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund. Där jämförs bolagets metodik med vanlig behandling av patienter som lider av njursvikt.

– Det är samma problematik, att vätska samlas i kroppen, hos patienter med njursvikt eller hjärtsvikt. Vår maskin fungerar för båda patientgrupper men vi har valt att börja med njursvikt. Med hjälp av vår teknik skulle dessa patienter kunna sköta sin behandling under en längre tid i hemmet innan de behöver sjukhusvård, säger Triomeds vd Patrick Greatrex.

I bolagets andra projekt utvecklas nästa generation av ett alternativ till vanlig dialys, och kliniska studier planeras till 2020.

– Vår utveckling av produkterna och finansieringen sker enligt plan, säger Patrick Greatrex.

Med den aktuella nyemissionen har bolaget totalt tagit in strax över 100 miljoner kronor sedan 2015. Bland ägarna finns Almi Invest Syd, Paul Frankenius bolag Frankenius Equity och amerikanska KMG Capital Partners. Bolaget grundades 2005 av Anders Helmner, Anders Wallenås och Lars Wramner.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Triomed har, efter diskussioner med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, lagt strategin för registrering av sin utrustning för patienter med njursvikt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.