fredag 3 maj 2024

inloggad som

Nyfinansierat Triomed har USA-planen klar

|  
|  

Medicinteknikbolaget Triomed har, efter diskussioner med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, lagt strategin för registrering av sin utrustning för patienter med njursvikt – och därefter lansering i USA 2020. Dessutom har bolaget förstärkt kassan med 12 miljoner kronor från tidigare ägare.

Lundabaserade Triomed håller på att utveckla två olika bärbara medicintekniska maskiner. Längst har en ultrafiltreringsutrustning, som ska behandla patienter som samlar för mycket vätska i kroppen, kommit. Den håller på att testas i kliniska studier vid Karolinska institutet i Stockholm och på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund. Där jämförs bolagets metodik med vanlig behandling av patienter som lider av njursvikt.

– Det är samma problematik, att vätska samlas i kroppen, hos patienter med njursvikt eller hjärtsvikt. Vår maskin fungerar för båda patientgrupper men vi har valt att börja med njursvikt. Med hjälp av vår teknik skulle dessa patienter kunna sköta sin behandling under en längre tid i hemmet innan de behöver sjukhusvård, säger Triomeds vd Patrick Greatrex.

I bolagets andra projekt utvecklas nästa generation av ett alternativ till vanlig dialys, och kliniska studier planeras till 2020.

– Vår utveckling av produkterna och finansieringen sker enligt plan, säger Patrick Greatrex.

Med den aktuella nyemissionen har bolaget totalt tagit in strax över 100 miljoner kronor sedan 2015. Bland ägarna finns Almi Invest Syd, Paul Frankenius bolag Frankenius Equity och amerikanska KMG Capital Partners. Bolaget grundades 2005 av Anders Helmner, Anders Wallenås och Lars Wramner.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Triomed har, efter diskussioner med amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, lagt strategin för registrering av sin utrustning för patienter med njursvikt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.