fredag 26 april 2024

inloggad som

Veg of Lund till Storbritannien – skjuter på börsplaner

Veg of Lund tar steget in på den brittiska marknaden – bolagets första utlandssatsning. Malmöföretaget tillverkar en olje- och potatisdryck vars försäljning ökat till 850.000 kronor hittills i år.

– Vi är i gång och säljer vår första produktserie. Våra Foodies säljer vi i Sverige, och vi räknar med att lansera i England i juni månad. Vi har öppnat ett bolag i England så verksamheten kommer drivas utifrån vårt engelska bolag. Vi har knutit till oss en lokal säljresurs, säger vd Thomas Olander till Rapidus.

Grunden till Veg of Lunds dryck – som lanserades våren 2018 – är en emulsion av potatis och rapsolja. Drycken påminner om en smoothie, som Veg of Lund döpt till My Foodie.

Potatis och rapsolja kan normalt inte blandas till en homogen dryck. Eva Tornberg, professor emerita i livsmedelsteknik, har dock tagit patent på en metod som håller emulsionen stabil. Fler produkter baserade på samma olje- och potatisbas finns i pipelinen, bland annat soppor. Bland kunderna märks Ica, Coop, Urban Deli och Paradiset.

Veg of Lund hade tidigare planer på att notera sig under första halvan av året, men det har nu skjutits fram till årets andra halva.

– Vi är i full gång med att jobba med noteringen, processen tar lite längre tid än vi bedömde. Det är vår avsikt och målsättning att noteras, säger Thomas Olander.

Han och Eva Tornberg är anställda i bolaget. Försäljningen sker i samarbete med ett säljbolag och produktionen görs hos Trensums Food i Tingsryd.

I våras blev Torbjörn Clementz styrelseordförande och Linda Neckmar, vice vd på Probi, tog plats bland ledamöterna. Bland delägarna märks Christer Fåhraeus, Anders Hättmark och LU Holding. Omsättningen landade på cirka en miljon kronor i fjol.

Emily Binks

Veg of Lund tar steget in på den brittiska marknaden – bolagets första utlandssatsning. Malmöföretaget tillverkar en olje- och potatisdryck […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.