torsdag 21 november 2024

inloggad som

…och blottar brister i svensk lagstiftning

Sedan ett EU-direktiv infördes 2004 går det inte längre att göra kliniska prövningar på medvetslösa patienter i Sverige – vilket Lundabolaget Edvince fått erfara. På Läkemedelsverket menar man att mörkertalet är stort kring hur många studier Sverige går miste om årligen, när bolag och forskare vänder sig till andra länder.

Sverige är det enda landet inom EU där medvetslösa patienter inte kan delta i kliniska studier. Orsaken är en formulering i EU-direktivet om att samtycke ska inhämtas av ställföreträdare, eller gode män, som har till uppdrag att sörja för individens hälsa. Men i den svenska föräldrabalken har gode män inget hälsoansvar, utan enbart ekonomiskt ansvar.

– För att ge en god man hälsoansvar i Sverige måste man få ett särskilt beslut från tingsrätten. Det hinner man inte göra i ett akut läge där någon är medvetslös, säger Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar på Läkemedelsverket, till Rapidus.

Det får som konsekvens att läkemedelsbolag vänder sig till andra länder?

– Ja, eller att man inte gör studien alls. Det här gäller ju inte bara industrin, utan även akademiska forskare.

Effekterna syns tydligt i statistiken som förs av de forskande läkemedelsbolagens branschorganisation LIF. På 15 år har antalet kliniska prövningar som deras medlemsbolag genomför i Sverige minskat med nästan 70 procent.

Sedan 2004 har ett flertal statliga utredningar gjorts i syfte att lösa konflikten mellan EU-direktivet och den svenska lagstiftningen, men ännu har inget förslag lagts på lagstiftarnas bord. Hos Läkemedelsverket, den myndighet som hanterar ansökningarna om klinisk prövning, önskar man sig en lösning snarast.

– Ja, det tror jag att alla vill. Där är vi nog helt överens. Även den medvetslöse patienten har rätt att bli beforskad, säger Gunilla Andrew-Nielsen.

Felicia Frithiof

Sedan ett EU-direktiv infördes 2004 går det inte längre att göra kliniska prövningar på medvetslösa patienter i Sverige – vilket […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.