söndag 20 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danska bloddrönare provar vingarna

Autonomous Mobility norr om Köpenhamn påbörjar i slutet av året testflygningar med drönartransporter bortom synfältet. Det innebär att Danmark kan få sina första kommersiella drönartransporter, som ska användas för blodprov till sjukhus, under 2020.

Testresultaten så här långt gör att Autonomous Mobility tittar på att expandera till Sverige, Norge och Finland.

– Vi tittar på att skala upp drönartransporterna i Skandinavien. Avstånden i Sverige, Norge och Finland gör drönartransporter till ett rimligt alternativ så sjukhusen kan spara pengar, säger Mathias Vinter, projektledare på Autonomous Mobility, till Rapidus.

Sedan tidigare arbetar företaget med förarlösa bilar innan de började utveckla drönare för transporter. Bolaget ska nu dokumentera säkerhetsaspekterna till danska Trafikstyrelsen.

Drönartransporter finns redan i andra länder, till exempel i Rwanda där företaget Zipline levererar blod och vaccin till avlägsna kliniker. Autonomous Mobility räknar inledningsvis med att transportera blod med två eller tre drönare från Svendborg och Ærø till laboratoriet på Odense universitetssjukhus. I dag är transporttiden runt tolv timmar – med drönare kan det ta trekvart.

Statliga Innovationsfonden stöder projektet med 14 miljoner danska kronor medan Autonomous Mobility själv skjutit in ett par miljoner – utan någon vinst.

– Det kommer i framtiden och vi räknar med att investera mer, säger Mathias Vinter.

Autonomous Mobility är partner i projektet HealthDrone tillsammans med Falck, Syddanska universitetet, Odense universitetssjukhus, UniFlyg och Scandinavian Avionics. Målet är att använda drönare i sjukvården. Både blodprover och längre fram även specialistutrustning ska kunna flygas med drönare i stället för att skickas som paket. Projektet har en total budget på 30,6 miljoner danska kronor, varav nästan hälften kommer från Innovationsfonden.

Keld Broksø

Autonomous Mobility norr om Köpenhamn påbörjar i slutet av året testflygningar med drönartransporter bortom synfältet. Det innebär att Danmark kan få […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.