Autonomous Mobility norr om Köpenhamn påbörjar i slutet av året testflygningar med drönartransporter bortom synfältet. Det innebär att Danmark kan få sina första kommersiella drönartransporter, som ska användas för blodprov till sjukhus, under 2020.
Testresultaten så här långt gör att Autonomous Mobility tittar på att expandera till Sverige, Norge och Finland.
– Vi tittar på att skala upp drönartransporterna i Skandinavien. Avstånden i Sverige, Norge och Finland gör drönartransporter till ett rimligt alternativ så sjukhusen kan spara pengar, säger Mathias Vinter, projektledare på Autonomous Mobility, till Rapidus.
Sedan tidigare arbetar företaget med förarlösa bilar innan de började utveckla drönare för transporter. Bolaget ska nu dokumentera säkerhetsaspekterna till danska Trafikstyrelsen.
Drönartransporter finns redan i andra länder, till exempel i Rwanda där företaget Zipline levererar blod och vaccin till avlägsna kliniker. Autonomous Mobility räknar inledningsvis med att transportera blod med två eller tre drönare från Svendborg och Ærø till laboratoriet på Odense universitetssjukhus. I dag är transporttiden runt tolv timmar – med drönare kan det ta trekvart.
Statliga Innovationsfonden stöder projektet med 14 miljoner danska kronor medan Autonomous Mobility själv skjutit in ett par miljoner – utan någon vinst.
– Det kommer i framtiden och vi räknar med att investera mer, säger Mathias Vinter.
Autonomous Mobility är partner i projektet HealthDrone tillsammans med Falck, Syddanska universitetet, Odense universitetssjukhus, UniFlyg och Scandinavian Avionics. Målet är att använda drönare i sjukvården. Både blodprover och längre fram även specialistutrustning ska kunna flygas med drönare i stället för att skickas som paket. Projektet har en total budget på 30,6 miljoner danska kronor, varav nästan hälften kommer från Innovationsfonden.
Keld Broksø