söndag 3 december 2023

inloggad som

Rapidusfrukost med Mapillary och Simris Alg

Morgonens huvudpersoner på Grand Hotel i Lund är Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg, och Jan Erik Solem, vd för Mapillary. De kommer med hjälp av frågor från Rapidus Jan Wifstrand visa upp fler likheter med varandra än vad många anar. Frukostmötets värd är Sparbanken Skåne.

Jan Wifstrand påpekar att båda huvudpersonerna har höga Rapidusförväntningar på sig – Jan Erik Solems bildanalysbolag utsågs tidigare i år till årets Rapidusföretag, och Fredrika Gullfots veganska omega 3-olja uppmärksammades redan 2012 på scenen i Rapidusbaren.

Han ber publiken om förslag på andra likheter entreprenörerna har med varandra.

Deras klädsel, frisyrer och ”att de lyckats med stolleprojekt” är några av förslagen som kastas ut.

– Ja, båda våra bolag bygger på forskning i grunden, med djup teknologisk innovationshöjd jämfört med många andra uppstartsbolag, säger Fredrika Gullfot.

Jan Erik Solem tillägger:

– Och våra bolag är kvar i Skåne även om vi är ute i världen största delen av tiden, vilket visar att man kan bygga globala företag från Skåne.

När det gäller Mapillary så berättar Jan Wifstrand att för fem år sedan, när han hörde talas om dem, trodde han deras idé var omöjlig. Att Google Maps skulle krossa dem.

– Du kanske inte har fel, skrattar Jan Erik Solem, och fortsätter:

– Först trodde jag att nio av tio skulle tro att vi var dumma i huvudet. Men så var det inte, bara en av tio tyckte vi var galna. Då blev jag rädd – ‘vi kanske är för sent ute med vår idé!?’.

Mapillary har utvecklat bildanalysverktyg som automatiskt scannar av foton på vägar och stadsmiljöer. Fotona skickas in från allmänheten, ofta personer med egna frågeställningar inom området. Objekten i bilderna, som exempelvis trafikljus och lyktstolpar, färgkodas. All data samlas i Mapillarys databaser och analyseras efter kundernas – kartföretag, städer och bilföretag – önskemål.

– Det är ingen som gjort så tidigare. Normalt åker exempelvis någon runt i en bil åt kommuner och fotograferar alla vägskyltar för att hålla koll på dem, data som kommunerna sedan kanske inte äger och som inte delas med andra. Vi sitter som spindeln i nätet och behöver inte ta bilderna själva, säger Jan Erik Solem.

Simris Algs verksamhet baseras på forskning gjord av Fredrika Gullfot för tio år sedan när hon avslutade doktorandstudierna. 2011 grundade hon företaget och har sedan dess utvecklat produktionsmetod, byggt en produktionsanläggning i Hammenhögs tidigare växthus på Österlen, noterat bolaget och nu dragit igång försäljningen. Hittills har de tolv återförsäljare i Kalifornien och en samarbetspartner i Sydkorea, som är deras största marknad.

– Du måste ha en ängels tålamod, för trots att ni skickade in en ansökan 2014-2015 till EFSA har du ännu inte fått tillstånd att sälja produkten i Europa och Sverige, säger Jan Wifstrand.

– Man får aldrig ge upp, vi kommer att få tillstånd. Men jag trodde det skulle gå mycket fortare att kunna börja sälja, säger Fredrika Gullfot.

Hon beskriver att omega 3-oljor är viktiga byggstenar i vår kropp – upp emot 10 procent av hjärnan består av dessa komponenter. I andra kosttillskott kommer oljan från fisk, som ofta utfodrats med annan fisk, och bidrar till utfiskningen. Men de som äter mycket fet fisk behöver inga komplement.

– Nu blir jag nervös, måste kolla upp detta, säger Jan Erik Solem, vegetarian.

Båda företagen visar fortfarande röda siffror. Simris Alg har inte utlovat något datum för när break-even ska nås. Mapillary ska förhoppningsvis gå med vinst någon gång nästa år, enligt Jan Erik Solem.

– Vi fördubblade försäljningen 2018 till 18 miljoner kronor, kanske 15 efter periodiseringar, och ska förhoppningsvis fortsätta att dubbla kommande år.

En mycket tidig likhet som Jan Wifstrand vaskat fram är att båda gästerna på scen varit punkare i ungdomen, vilket de medgav men vi tyvärr inte fick se bildbevis på.

Text: Elisabet Ottosson
Foto: Ezana Mussie

Klicka här för att se mingelbilder från morgonens Rapidusfrukost.

Missa inte nästa Rapidus-möte, som är det 100:e i ordningen, den 2 september. Mer information kommer!

Morgonens huvudpersoner på Grand Hotel i Lund är Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg, och Jan Erik Solem, vd för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad