fredag 26 april 2024

inloggad som

Miljardmarknad hägrar för Scandion Oncology

Life science-bolaget Scandion Oncology, som knoppades av från Rigshospitalet 2017, går bra i Sverige. Bolaget värderar nu sin marknad till 3,6 miljarder euro.

I november 2018 noterades bolaget på Spotlight Stock Market och tog in 26 miljoner svenska kronor. Nu förväntar sig Niels Brünner, företagets vd och professor på Rigshospitalet, att Cambrex Karlskoga ska börja producera Scandion Oncologys ämne SCO-101 i juni och att tablettformen ska bli klar till hösten. Strax därefter inleds fas 2-studier med 21 patienter för att öppna upp en ny marknad.

– Vi har en jättemarknad framför oss, säger Niels Brünner och hänvisar till en ny rapport från analysfirman Cortris ApS:

Cortris har räknat ut att SCO-101 kan ges till 150.000 patienter årligen i EU och USA för att behandla bröstcancer, tjocktarmscancer och ändtarmscancer. Det skulle ge en omsättning på 3,6 miljarder euro. SCO-101 förstärker effekten av vissa cancerbehandlingar och kan därför användas av läkemedelsresistenta patienter som därmed kan fortsätta behandlas.

– Vi har redan avtal med tre onkologiska avdelningar för fas 2-försöken, säger Niels Brünner.

Men för att nå miljardmarknaden behöver företaget få större volymer.

– Efter fas 2 ska vi antingen hitta en partner, licensiera ut produkten eller sälja till någon läkemedelsjätte, säger Niels Brünner.

Att Scandion Oncology arbetar över sundet märks också genom styrelsemedlemmen Carl Borrebaeck, som är professor vid Lunds universitet och medgrundare till Paindrainer, Immunovia, Senzagen, Alligator Bioscence och Bioinvent International.

Keld Broksø

Life science-bolaget Scandion Oncology, som knoppades av från Rigshospitalet 2017, går bra i Sverige. Bolaget värderar nu sin marknad till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.