torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Indisk nanoteknik flyttar till Lund

Indiska Futurex Holdings flyttar från Mumbai till Lund. Målet är att skapa förutsättningar för bolagets metod att oskadliggöra bakterier, även antibiotikaresistenta sådana, med hjälp av nanopartiklar.

Företaget har sökt svensk patent, startat ett svenskt aktiebolag och snart går flyttlasset för de tre nyckelpersonerna.

– Det är stor skillnad på acceptans för en svensk och en indisk produkt. Sverige är känt för innovation och bra produkter och Lund med sin life science blev snabbt förstavalet för oss, säger Shrutidhar Paliwal, vd och affärsansvarig för Futurex Holdings.

Tillsammans med företagets grundade och huvudägare Nitesh Mittal och chefsforskaren Krunal Kumar har han rest runt i Sverige och framför allt Skåne i en vecka för att hitta både investerare och rätt plats. Inga avtal finns skrivna, men Medicon Village lockar. För att starta upp söker dessutom företaget tio miljoner kronor från investerare.

– Vi börjar med att rekrytera fyra eller fem biologer, men all verksamhet ska finnas i Sverige: tillverkning, marknadsföring, försäljning… allt, säger Shrutidhar Paliwal.

Produkten Eco Germ X bygger på forskning från Ahmedabad, som är ett centrum för den indiska läkemedelsindustrin. Nanopartiklarna sprejas på en yta som ska hållas absolut ren. När vattnet avdunstat blir partiklarna kvar och oskadliggör bakterierna. Därefter håller sig ytan ren från bakterier – i minst två år.

– Varje år dör minst en miljon människor helt i onödan på grund av antibiotikaresistenta bakterier. Det enda sättet att stoppa utvecklingen är att få bort bakterierna i stället för att ta bort antibiotikan, säger Shrutidhar Paliwal.

Niclas Lindstrand

Indiska Futurex Holdings flyttar från Mumbai till Lund. Målet är att skapa förutsättningar för bolagets metod att oskadliggöra bakterier, även antibiotikaresistenta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.