torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Indisk nanoteknik flyttar till Lund

Indiska Futurex Holdings flyttar från Mumbai till Lund. Målet är att skapa förutsättningar för bolagets metod att oskadliggöra bakterier, även antibiotikaresistenta sådana, med hjälp av nanopartiklar.

Företaget har sökt svensk patent, startat ett svenskt aktiebolag och snart går flyttlasset för de tre nyckelpersonerna.

– Det är stor skillnad på acceptans för en svensk och en indisk produkt. Sverige är känt för innovation och bra produkter och Lund med sin life science blev snabbt förstavalet för oss, säger Shrutidhar Paliwal, vd och affärsansvarig för Futurex Holdings.

Tillsammans med företagets grundade och huvudägare Nitesh Mittal och chefsforskaren Krunal Kumar har han rest runt i Sverige och framför allt Skåne i en vecka för att hitta både investerare och rätt plats. Inga avtal finns skrivna, men Medicon Village lockar. För att starta upp söker dessutom företaget tio miljoner kronor från investerare.

– Vi börjar med att rekrytera fyra eller fem biologer, men all verksamhet ska finnas i Sverige: tillverkning, marknadsföring, försäljning… allt, säger Shrutidhar Paliwal.

Produkten Eco Germ X bygger på forskning från Ahmedabad, som är ett centrum för den indiska läkemedelsindustrin. Nanopartiklarna sprejas på en yta som ska hållas absolut ren. När vattnet avdunstat blir partiklarna kvar och oskadliggör bakterierna. Därefter håller sig ytan ren från bakterier – i minst två år.

– Varje år dör minst en miljon människor helt i onödan på grund av antibiotikaresistenta bakterier. Det enda sättet att stoppa utvecklingen är att få bort bakterierna i stället för att ta bort antibiotikan, säger Shrutidhar Paliwal.

Niclas Lindstrand

Indiska Futurex Holdings flyttar från Mumbai till Lund. Målet är att skapa förutsättningar för bolagets metod att oskadliggöra bakterier, även antibiotikaresistenta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.